Láska, škandály aj odcudzenie - títo všetci dali zbohom kráľovskej rodine!

Manželka britského princa Harryho Meghan je druhou Američankou, kvôli ktorej sa nejaký člen britskej kráľovskej rodiny vzdal svojich povinností.

11.01.2020 00:00
Britain Royals Foto: ,
Prince Harry a Meghan prichádzajú na udeľovanie cien WellChild, ktoré sa konalo v Londýne.
debata

Prvá bola rozvedená Američanka Wallis Simpson. Do nej sa britský kráľ Edward VIII. zamiloval natoľko, že sa v roku 1936 vzdal trónu, aby sa s ňou mohol oženiť, čo bol prvý prípad svojho druhu v dejinách rodu Windsorovcov. Princ Harry a jeho manželka Meghan tento týždeň oznámili, že sa chcú vzdať svojej úlohy v kráľovskej rodine. Tu sú ďalšie prípady členov britskej kráľovskej rodiny, ktorí sa vzdali svojich povinností:

Edward VIII

  • Harryho pra-prastrýko sa vzdal koruny v roku 1936, keď nadobro stratil hlavu pre Wallis Simpsonovú, dvakrát rozvedenú Američanku, s ktorou sa zoznámil ešte v čase, keď bola ešte druhýkrát vydatá. Rozvedená žena po boku panovníka však bola neprijateľná pre vtedajšiu vládu i anglikánsku cirkev.
  • Romantická aféra vyvolala veľký škandál, ale kráľovská rodina rýchlo zjednala poriadok, keď na trón zasadol brat Edwarda, vojvoda z Yorku, ktorý vládol ako kráľ Juraj VI. Bol to otec súčasnej kráľovnej Alžbety II.
Záber z 3. júna 1937, na ktorom vidieť Wallis... Foto: SITA/AP
Royal Wedding-American Princesses Záber z 3. júna 1937, na ktorom vidieť Wallis Simpsonovú a bývalého kráľa Edward VIII. potom, čo sa zriekol kráľovskej koruny. Dvojici po svadbe pripadol titul vojvoda a vojvodkyňa z Windsoru.

Princ Andrew

  • Odchod mladšieho brata princa Charlesa od kráľovských povinností nebol dobrovoľný a súvisel s jeho niekdajšími stykmi s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý pred svojou smrťou čelil obvineniu z rozsiahleho sexuálneho zneužívania. Andrew vlani v novembri oznámil, že na dlhšiu dobu zanecháva svoje verejné povinnosti. V rozhovore s britskou televíziou BBC Andrew uviedol, že pobyt pri Epsteinovi „nebol vhodný pre člena kráľovskej rodiny“.
  • Od tej doby sa takmer neobjavuje na verejnosti a musel odstúpiť z rady združenia a spolkov, nad ktorými mal patronát.
Princ Andrew na zábere z vianočnej bohoslužby. Foto: SITA/AP, Joe Giddens
Princ Andrew prišiel na vianočnú omšu skôr ako ostatní členovia rodiny. Princ Andrew na zábere z vianočnej bohoslužby.

Princezná Diana

  • Vylúčenie Diany, matky princa Harryho a princa Williama, z britskej kráľovskej rodiny, malo dve fázy: v roku 1993 oznámila Diana odchod z väčšiny verejných činností, aby sa mohla venovať súkromnému životu, ktorý nasledoval po jej rozluke s princom Charlesom, napriek tomu však zostávala naďalej aktívna. Po rozvode s Charlesom v auguste 1996 sa stiahla z radu charitatívnych združení a bola zbavená titulu kráľovská výsosť.
  • Ďalšiu paralelu so synom Harrym predstavujú Dianine komplikované vzťahy s britským bulvárom, ktorý ju prenasledoval po celý jej život, čo je tiež jedným z dôvodov, prečo sa chce teraz jej syn „striasť kráľovskej okovy“.
Princezná Diana pútala pozornosť ako súčasť... Foto: SITA/AP
Princezná Diana Princezná Diana pútala pozornosť ako súčasť kráľovskej rodiny, ale aj keď už nebola jej členkou.

Fergie

  • Sarah, vojvodkyňu z Yorku a bývalú manželku princa Andrewa kráľovský palác tiež vyčlenil z rodiny po rozvode. Rozviedli sa v roku 1996, rovnako ako Charles a Diana – tento rok bol pre britskú kráľovnú Alžbetu II. „Annus horribilis“, rok hrôzy. Napriek tomu sa Sarah so svojimi dvoma dcérami, Beatrice a Eugeniou, objavuje na niektorých spoločenských udalostiach kráľovskej rodiny. Bola napríklad na svadbe Harryho a Meghan v roku 2018.
zväčšiť Sarah Ferguson, vojvodkyňa z Yorku. Foto: SITA/AP, MURAD SEZER
Turkey Sarah Ferguson Sarah Ferguson, vojvodkyňa z Yorku.
debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #láska #princ Harry #rozvod #škandál #odchod #odcudzenie #vojvodkyňa Meghan

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...