Harry s Meghan môžu prísť o milióny na život: Ako si budú zarábať? Takto!

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan minulú stredu oznámili, že už nechcú vystupovať ako "poprední" členovia kráľovskej rodiny, že plánujú deliť svoj čas medzi Britániu a Severnú Ameriku a že chcú byť finančne nezávislí.

15.01.2020 09:00
Záber z marca 2019: V popredí kráľovná Alžbeta... Foto: ,
Záber z marca 2019: V popredí kráľovná Alžbeta II. so synom princom Charlesom. Za nimi kráčajú Charlesovi synovia s manželkami - zľava: vojvodkyňa Kate, princ William, princ Harry a vojvodkyňa Meghan. V strede vzadu vojvodkyňa Camila.
debata (12)

Britské médiá odvtedy do detailov popisujú, ako vyzerá terajšie financovanie páru a čo by pre Harryho a Meghan osamostatnenie z finančného hľadiska znamenalo. Experti špekulujú, že by si dvojica mohla zarábať písaním kníh, televíznymi reláciami či verejnými vystúpeniami.

Ako napísal britský denník The Daily Telegraph, Harry je asi desaťkrát bohatší ako jeho žena. Jeho majetok sa odhaduje na 30 miliónov libier, Meghanin na asi 3,8 milióna libier. Kto za nich v súčasnosti platí? Asi 95 percent ich príjmov pochádza od Harryho otca Charlesa, princa z Walesu. Ten im a rovnako tak aj svojmu druhému synovi Williamovi a jeho manželke Kate dáva peniaze na všetky oficiálne aktivity a všetko hradí z výnosov Cornwallského vojvodstva, ktoré je od 14. storočia zdrojom príjmov pre každého následníka trónu.

Z týchto peňazí im taktiež princ Charles financuje aj niektoré súkromné ​​aktivity. Podľa britskej BBC to v rokoch 2018 a 2019 predstavovalo vyše päť miliónov libier. Asi päť percent financií pre Harryho a Meghan išlo z kráľovninho rozpočtu, ktorý jej prideľuje ministerstvo financií.

Napríklad ale renovácia vidieckeho sídla Frogmore Cottage, kam sa princ Harry a jeho žena Meghan presťahovali, bola platená takisto z peňazí daňových poplatníkov a stála britskú štátnu pokladnicu zhruba 2,4 milióny libier. Sídlo je majetkom kráľovnej Alžbety. Ako v tejto súvislosti napísal denník The Guardian, nie je jasné, či si pár v prípade zmeny svojho postavenia bude môcť sídlo ponechať, alebo či v ňom budú musieť platiť nejaký nájom.

S akým bohatstvom môžu Harry a Meghan pre začiatok počítať? Princ Harry a jeho brat William zdedili väčšinu z 13-miliónového majetku po svojej matke, princeznej Diane. Hovorí sa tiež, že ďalších niekoľko miliónov libier činilo dedičstvo po Harryho prababičke, kráľovnej matke, hovorí kráľovský spravodajca britskej BBC Nick Witchell. Meghan vo svojej hereckej kariére zarábala asi 50 000 dolárov za každý diel seriálu Kravaťáci. Písala tiež lifestylový blog a vytvorila aj vlastnú kolekciu pre jednu z kanadských módnych značiek.

Harry a Meghan minulý týždeň na svojej stránke okrem iného oznámili, že ich nové postavenie by malo znamenať, že už nebudú prijímať financie z takzvaného Suverénneho fondu, a tak sa z nich stanú „členovia kráľovskej rodiny, ktorí budú finančne nezávislí“. Lenže ako už bolo spomenuté, tento fond, v ktorom sú peniaze zo štátneho rozpočtu určené pre kráľovnú, činí len päť percent príjmov Harryho a Meghan. Či sa vzdajú aj ďalších zdrojov financovania, zatiaľ nie je jasné, poznamenala k tomu BBC.

Z peňazí daňových poplatníkov je tiež platená aj ochranka kráľovského páru. Vlani stála 650 000 libier , v prípade sťahovania do Kanady by sa táto suma vyšplhala na milión libier ročne. Podľa britského denníka Evening Standard, sa k téme nedávno vyjadril aj kanadský premiér Justin Trudeau. Údajne ubezpečil kráľovnú, že ochranu páru v krajine prípadne zaistí aj z finančného hľadiska kanadský štát. Ako k tomu denník však poznamenal, to, že by krajina musela platiť polovicu z odhadovaného milióna libier ročne, by mohlo vyvolať pobúrenie a poškodiť obraz kráľovskej rodiny v Kanade.

Princ Harry a vojvodkyňa Meghan chcú stráviť... Foto: SITA/AP
Harry, Meghan Princ Harry a vojvodkyňa Meghan chcú stráviť časť roka v Kanade.

Harry a Meghan si doteraz ako „prední“ členovia kráľovskej rodiny nemohli sami zarábať. Ako by to chceli robiť v budúcnosti, nie je zatiaľ jasné. „Myslím si, že môžu získať peniaze z písania kníh a zrejme aj z televízie,“ uvádza David McClure, autor knižky o kráľovských financiách. Na Instagrame má pár desať miliónov sledujúcich a takisto sa priatelí s mnohými svetovými celebritami, ako sú George Clooney, Ellen DeGeneres či Oprah Winfrey. Ako poznamenal britský denník The Daily Telegraph, verejné vystúpenia by im mohli vynášať až 500 000 libier.

Pokiaľ ide o budúci štatút Harryho a Meghan, faktom je, že už existujú členovia kráľovskej rodiny, ktorí pracujú, napríklad Harryho sesternice, princezné Beatrice a Eugenie. Tie ale zároveň nevykonávajú v rámci kráľovskej rodiny žiadne oficiálne funkcie. Niektoré ich výdavky však i napriek tomu musia platiť daňoví poplatníci – napríklad zaistenie bezpečnosti na svadbe princeznej Eugenie v roku 2018.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #princ Harry #rodina #financie #zárobok #kráľovná Alžbeta II. #vojvodkyňa Meghan

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...