Meghan ťahala v súboji s Kate za výrazne kratší koniec! Médiá mali svojho miláčika

Kauza okolo odchodu princa Harryho a Meghan z popredných pozícií v kráľovskej rodine opäť rozvírila diskusiu o rasizme v Británii a terčom kritiky je predovšetkým miestna bulvárna tlač.

16.01.2020 00:00
APTOPIX Britain Wimbledon Tennis Foto: ,
Švagriné a vojvodkyne Kate (vľavo) a Meghan.
debata (2)

Médiá pripomínajú sporné výroky napríklad o „exotickej DNA“ súčasnej vojvodkyne zo Sussexu a prinášajú správy, ktoré nasvedčujú dvojitému metru bulváru. Meghan napríklad opakovane čelila kritike za rovnaké správanie, o akom sa u manželky princa Williama, Kate, písalo pozitívne či neutrálne.

Harry a Meghan sa na bulvár sťažujú v podstate od samého začiatku ich vzťahu. Už v novembri 2016 vydal 35-ročný princ vyhlásenie kritizujúce „rasistické narážky“ niektorých komentárov, ako aj „otvorený sexizmus a rasizmus“ na sociálnych sieťach. Vlani potom kráľovský pár médiá obvinil z „neutíchajúci propagandy“ a šikanovania.

K sťažnostiam sa na jeseň pripojilo aj niekoľko desiatok britských poslankýň, ktoré pre zmenu hovorili o „staromódnych a koloniálnych titulkoch“ v tlači. Naznačili, že bulvár zverejňoval aj správy, ktorých cieľom bolo „ublížiť žene bez akéhokoľvek zrejmého dôvodu“.

Napríklad denník Daily Mail v minulosti spájal vojvodkyňu Meghan s kriminálnymi gangami z Comptone na predmestí Los Angeles, zatiaľ, čo sestra britského premiéra Rachel Johnson v komentári pre nedeľník Mail on Sunday uviedla, že bývalá herečka tmavej pleti prinesie do kráľovského rodu „pestrú a exotickú DNA“. Vlani na jar zase rozhlasový moderátor BBC Danny Baker po narodení syna Harryho a Meghan zverejnil na twitteri fotografiu s malým šimpanzom, ktorú uverejnil s popiskom „kráľovské dieťa opúšťa nemocnicu“. Následne bol z BBC prepustený.

Švagriné a vojvodkyne Kate (vľavo) a Meghan sa... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Švagriné a vojvodkyne Kate (vľavo) a Meghan sa dobre spolu zabávali, živo konverzovali a užívali si atmosféru zápasu. Švagriné a vojvodkyne Kate (vľavo) a Meghan sa dobre spolu zabávali, živo konverzovali a užívali si atmosféru zápasu.

Web Buzzfeed News okrem toho našiel situácie, kedy bulvár „nemeral“ Meghan a Harryho rovnakým metrom ako vojvodkyňu Kate a jej manžela. Daily Mail sa v jednom z titulkov pýtal, prečo si tehotná Meghan „nemôže prestať siahať na bruško“, zatiaľ, čo u Kate o rok predtým písal o „nežných“ dotykoch. Denník Daily Express zase pred rokom kritizoval Meghan za obľubu v konzumácii avokád, hoci predtým o avokáde písal ako o lieku na rannú nevoľnosť pre Kate. Buzzfeed News podobných príkladov uvádza desať.

„Britská tlač uspela vo svojej zjavnej snahe vyštvať Meghan z Británie,“ uviedla v poznámkach na webe denníka The New York Times (NYT) lektorka žurnalistiky na Univerzite Južnej Kalifornie Afua Hirsch. Akademička a autorka knihy „Brit (ish)“ o rasizme v britskej spoločnosti sa domnieva, že „rasistický prístup“ bulváru k Meghan nebolo možné prehliadnuť už od prvého titulku.

„To, ako sa k nej správali, dokazuje, čo mnohí z nás vždy vedeli: 'Nehľadiac na to, ako ste krásni, koho si vezmete, aké paláce obývate, aké charity podporujete, … v tejto spoločnosti vás rasizmus bude vždy prenasledovať,“ dodala.

Podobné obvinenia vzniesli aj ďalší komentátori alebo labouristický poslanec Clive Lewis. Ministerka vnútra sa ale domnieva, že rasizmus nezohrala úlohu pri rozhodnutí vojvodu a vojvodkyne z Sussexu odstúpiť z ich súčasných rolí. BBC v pondelok povedala, že nič také v médiách nezaznamenala. Iní analytici zase pripomínajú, že Meghan rozhodne nie je prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý má s britským bulvárom problémy.

Nech už bolo príčinou napätých vzťahov čokoľvek, Harry a Meghan plánujú po odklone od monarchie komunikáciu s médiami výrazne zmeniť. Nechcú byť súčasťou takzvaného kráľovského rozpisu, čo je systém komunikácie s vybranými denníkami, vrátane štyroch bulvárnych. Exkluzívny prístup budú umožňovať „dôveryhodným titulom, ktoré sa zameriavajú na objektívne spravodajstvo“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #vojvodkyňa Meghan

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...