Prerátali sa? Harry a Meghan nie sú v Kanade vítaní, píše kanadský denník

Nedávne rozhodnutie britského princa Harryho a jeho manželky Meghan urobiť si z Kanady druhý domov vyvoláva v tejto severoamerickej krajine stále rozporuplné reakcie.

17.01.2020 02:00
Britain Royals Foto: ,
Prince Harry a Meghan.
debata (8)

Podľa jedného z nedávnych prieskumov by väčšina Kanaďanov chcela Harryho ako generálneho guvernéra, teda zástupcu britskej kráľovnej. Na druhej strane ale podľa iného prieskumu tiež väčšina Kanaďanov nechce platiť výdavky kráľovského páru. A jeden z najčítanejších kanadských denníkov „The Globe and Mail“ vo svojom editoriale dokonca napísal, že ak by Harry a Meghan zostali členmi kráľovskej rodiny, nie sú v Kanade vítaní.

Harry s Meghan vyvolali v médiách rozruch, keď pred týždňom oznámili, že sa chcú vzdať pozícií popredných členov britskej kráľovskej rodiny, finančne sa osamostatniť a žiť nielen v Británii, ale čiastočne aj v Severnej Amerike. V pondelok sa kvôli ich plánom uskutočnila rodinná schôdzka, po ktorej kráľovná Alžbeta II. vo vyhlásení pre médiá uviedla, že želanie dvojice rešpektuje, aj keď by bola radšej, keby sa obaja naďalej plne venovali reprezentačným funkciám v monarchii. Ako presne budú nové úlohy aj budúci život Harryho a Meghan vyzerať, si chce rodina vyjasniť čo najskôr.

Kým kanadský premiér Justin Trudeau na twitteri napísal, že Harry, Meghan a ich syn Archie „sú priatelia, ktorí sú vždy vítaní“, denník The Globe and Mail si to nemyslí. Konzervatívny denník, ktorý vždy tradične monarchiu podporoval, vo svojom článku uviedol: „Keby boli obyčajnými občanmi, obyčajný Harry a obyčajná Meghan zo Sussexu, boli by vítaní.“

„Ale jedinečnosť tejto monarchie a jej citlivé a zároveň zásadné miesto v našom ústavnom systéme znamená, že zástupca kráľovskej rodiny, princ, ktorý je šiesty v poradí následníctva na trón, nie je niečím, čo si Kanada môže dovoliť. Porušuje to nevyslovené ústavné tabu, "napísal kanadský denník. Upozornil, že kanadský postoj k monarchii je odlišný od toho britského. "Naši králi tu nežijú. Vládnu nám z diaľky. Sú našim srdciam blízki, ale zároveň sú ďaleko,“ uviedol denník.

Ako denník tiež poznamenáva, Kanaďania majú monarchiu radi a každú návštevu kráľovnej či iných členov kráľovskej rodiny privítajú s nadšením. Členovia kráľovskej rodiny by ale v Kanade nemali žiť. „Kanada víta ľudí akejkoľvek viery, národnosti i rasy, ale ak ste popredným členom naším kráľovskej rodiny, táto krajina by sa nemala stať vaším domovom,“ uzatvára kanadský denník.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #Kanada #vojvodkyňa Meghan

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...