S taškou cez rameno, bez kráľovskej pompy! Princ Harry priletel do Kanady

So športovou taškou cez rameno a dvoma osobnými strážcami priletel v noci na utorok do kanadského Vancouveru britský princ Harry, aby v tejto krajine začal nový život so svojou manželkou Meghan a synom Archiem.

21.01.2020 09:25
debata (16)

Jasné zatiaľ nie je, kde budú žiť, čím sa budú živiť a kto im bude ako členom kráľovskej rodiny platiť ochranku. Isté je len to, že od jari nebudú disponovať titulom kráľovská výsosť.

Britský princ Harry priletel do Kanady. Foto: Profimedia
princ Harry Britský princ Harry priletel do Kanady.

Rozhodnutie opustiť pozície popredných členov kráľovskej rodiny a finančne sa osamostatniť oznámili mladí manželia tento mesiac a šokovali tak všetkých, vrátane kráľovnej Alžbety II. Tá následne zvolala „krízový kráľovský summit“ a minulý týždeň Buckinghamský palác oznámil, že Harry a Meghan prídu o titul kráľovská výsosť, hoci vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu zostanú. Nebudú už tiež platení z verejných prostriedkov a prestanú plniť pracovné povinnosti plynúce z príslušnosti ku kráľovskej rodine. Môžu ale pokračovať v súkromných charitatívnych aktivitách.

Tridsaťpäťročný Harry v nedeľu vyjadril nad novou situáciou ľútosť. „Som veľmi smutný z toho, že to takto dopadlo,“ uviedol. „Spojené kráľovstvo je môj domov a miesto, ktoré milujem. To sa nikdy nezmení,“ povedal mladší syn následníka trónu princa Charlesa. „Dúfali sme, že budeme ďalej slúžiť kráľovnej, spoločenstvu a mojím armádnym spolkom bez verejného financovania. Bohužiaľ, to nebolo možné,“ dodal Harry. Rozhodnutím, ktoré oznámili začiatkom januára, chceli s Meghan hlavne získať väčšie súkromie.

Harry odletel do Kanady potom, čo sa v pondelok ešte stretol s britským premiérom Borisom Johnsonom a zúčastnil sa v Londýne britsko-afrického summitu. S manželkou Meghan chcú teraz podľa britských médií svoj čas deliť medzi Britániu a Kanadu, hoci väčšinu roka zrejme strávia v Kanade. Zatiaľ nie je známe, kde budú žiť. Špekuluje sa okrem iného o Vancouveri či Toronte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

at tonight’s dinner for supporters of Sentebale in London Video © SussexRoyal

Príspevok, ktorý zdieľa The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal),

Pre Toronto hovorí fakt, že tam Meghan v minulosti nejaký čas žila, keď ešte ako americká herečka nakrúcala televízny seriál Kravaťáci. V Toronte tiež žije jej blízka priateľka Jessica Mulroney, ktorá Meghan občas stráži syna. Táto módna návrhárka je vydatá za televízneho moderátora Bena Mulroneyho, syna niekdajšieho kanadského premiéra.

Ďalšie špekulácie, ktoré zaujímajú najmä daňových poplatníkov, sú o tom, kto bude znášať náklady na bezpečnostné opatrenia života Harryho rodiny v Kanade. Podľa britského bulvárneho denníka Daily Mail nedávno kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že sa o tom zatiaľ nejednalo.

„Som si istý, že o tom budú veľmi horúce diskusie medzi kanadskou a britskou vládou,“ povedal cez víkend BBC expert na kráľovské financie David McClure.

Podľa kanadských médií je mienka v krajine rozdelené v názore na fakt, že si Harry a Meghan vybrali Kanadu za druhý domov. Podľa jedného z nedávnych prieskumov by väčšina Kanaďanov chcela Harryho ako generálneho guvernéra, teda zástupca britskej kráľovnej. Iný prieskum ale ukázal, že vítaní veľmi nie sú a že väčšina Kanaďanov nechce platiť výdavky na zaistenie ich bezpečnosti.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #Kanada

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...