Herec Phoenix odsúdil rasizmus filmového priemyslu. Internet mu tlieska!

Obvykle pri udeľovaní filmových cien pútajú najviac pozornosti víťazi alebo spektakulárne róby pozvaných dám, tento rok ale na seba pri odovzdávaní britských cien BAFTA najviac upozornil americký herec Joaquin Phoenix

04.02.2020 10:29
Herec Joaquin Phoenix. Foto: ,
Herec Joaquin Phoenix.
debata (4)

Vďaka za to patrí jeho plamennému prejavu o rasizme vo filmovom priemysle. Pri preberaní trofeje za najlepší herecký výkon v snímke Joker Phoenix odsúdil fakt, že tento rok boli medzi nominovanými hercami iba belosi. Kolegovia ho na sociálnych sieťach podporili a pochválili ho za odvahu a úprimnosť.

„Som veľmi poctený, že tu dnes večer môžem byť … Zároveň ale cítim obrovský vnútorný rozpor, pretože toľko mojich hereckých kolegov, ktorí by si to zaslúžili, rovnakú výsadu nemá,“ povedal Phoenix na pódiu počas nedeľňajšieho ceremoniálu. „Myslím, že vysielame ľuďom inej farby pleti celkom jasný odkaz, že tu nie sú vítaní,“ dodal. Filmový priemysel sa podľa neho stretáva so „systematickým rasizmom“.

Ako jedna z prvých Phoenixa pochválila režisérka filmu The Farewell (Zbohom) Lulu Wangová, ktorá sedela v publiku ako jedna z nominovaných v kategórii neanglicky hovorených snímok. „V sále sa na chvíľu rozhostilo dlhé nepríjemné ticho. Ďakujem, Joaquín,“ uviedla na twitteri tvorkyňa čínskeho pôvodu.

Poďakovanie cez Twitter vyjadrila aj americká herečka Viola Davis, ktorá ocenila Phoenixovu úprimnosť, solidaritu a odvahu. „Opravte ma, či sa mýlim, ale toto je prvýkrát … za dlhú dobu … čo vidím, že beloch využil svoj priestor na pódiu k tomu, aby povedal to, čo všetci potrebujú počuť,“ napísala na sociálnej sieti izraelská režisérka Alma Harel.

Herečka Margot Robbie v kreácii Chanel Haute...
Nominovaná herečka Florence Pugh.
+32Nominovaná herečka Laura Dern pózuje fotografom.

Kritika ohľadom rasovej diskriminácie vo filmovom priemysle zaznieva počas udeľovaní cien už po niekoľkýkrát. Bola napríklad jedným z hlavných tém oscarového ceremoniálu v roku 2016, kedy medzi 20 nominovanými hercami figurovali už druhý rok po sebe výhradne belosi.

Aj ceny BAFTA tento rok čelili kontroverzii pre absenciu hercov inej farby pleti medzi nominovanými, podľa kritikov by si to pritom niekoľkí tento rok nepochybne zaslúžili. Napríklad herečka Cynthia Erivo, ktorá údajne podala vynikajúci výkon vo filme Harriet, získala nomináciu na Oscara, no medzi nominované na BAFTA sa nedostala, odmietla na ceremoniáli vystúpiť so skladbou z filmu. Za tú mala ako interpretka nomináciu na BAFTA a o sošku s ňou bude bojovať na Oscaroch.

Cynthia Erivo o odmietnutí spievať na cenách BAFTA (od 2.10 minúty)
4 debata chyba

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...