Polanski sa zľakol protestov! Na udeľovanie cien César nepríde

Režisér Roman Polanski sa nezúčastní piatkového udeľovania francúzskych filmových cien César. 86-ročný francúzsky umelec poľského pôvodu to oznámil vo vyhlásení, o ktorom informovala agentúra AFP.

28.02.2020 17:00
Filmár Roman Polanski na archívnom zábere. Foto: ,
Filmár Roman Polanski na archívnom zábere.
debata

Polanski, ktorého film „J'accuse“ získal 12 nominácií na Césara, čelí obvineniu zo znásilnenia. Proti jeho účasti na ceremoniále sa chystali protestovať organizácie obhajujúce práva žien. „S ľútosťou som prijal rozhodnutie, že sa nepostavím pred samozvaný názorový tribunál pripravený pošliapať princípy právneho štátu,“ uviedol Polanski vo vyhlásení. Proti Polanského účasti sa chystali protesty pred koncertnou sieňou Pleyel, kde sa filmová udalosť v piatok večer uskutoční.

Búrlivé polemiky a demonštrácie vyvolalo už vlani v novembri uvedenie Polanského filmu do kín. Netýkali sa však samotného diela, ktoré sa venuje takzvanej Dreyfusovej afére z konca 19. storočia, ale práve osobnosti jeho autora. Polanski je v USA stíhaný kvôli sexuálnemu styku s neplnoletou v roku 1977, vo Francúzsku ho vlani zo znásilnenia v 70. rokoch obvinila fotografka Valentine Monnierová.

Ceny César sa udeľujú od roku 1976. Meno dostali podľa tvorcu bronzovej trofeje, sochára Césara Baldacciniho. Okolo tohtoročného 45. ročníka panuje značné napätie. V reakcii na kritiku, ktorú si filmová akadémia vyslúžila za 12 nominácií pre Polanského film, odstúpilo v polovici februára celé jej vedenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Polanski #César

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...