Pamäte Woodyho Allena predsa len vyjdú! U jeho rodiny to vzbudzuje nevôľu

Americké nakladateľstvo Grand Central Publishing v apríli vydá pamäti režiséra Woodyho Allena nazvanej Apropos of Nothing (Čo sa týka ničoho).

05.03.2020 00:00
Russia Charity Concert Foto: ,
Filmár Woody Allen.
debata

Titul predtým odmietlo niekoľko nakladateľských domov kvôli obvineniu Allena zo zneužitia adoptívnej dcéry Dylan. Jeho syn Ronan Farrow oznámil, že na protest opúšťa nakladateľskú skupinu Hachette, ku ktorej Grand Central Publishing patrí a pre ktorú vlani vydal vlastnú knihu o afére bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina.

Nakladateľstvo Grand Central Publishing oznámilo, že Allenove memoáre vyjdú 7. apríla a vydané budú nielen v USA, ale napríklad aj v Kanade, Taliansku, Francúzsku, Nemecku a Španielsku. „Je to kompletné vymenovanie osobného i profesionálneho života. Popis jeho práce vo filme, divadle, televízii, kluboch aj v tlači. Allen tiež píše o svojich vzťahoch s rodinou, priateľmi a životnými láskami,“ charakterizovalo nakladateľstvo pripravovaný titul.

Časopis Variety napísal, že Allen vlani narazil u niekoľkých nakladateľstviev, ktoré odmietli knihu vydať. Dôvodom bolo obvinenie zo zneužitia vtedy sedemročnej adoptívny dcéry Dylan, ktoré voči nemu v roku 1992 vzniesla jeho bývalá partnerka Mia Farrow. Allen obvinenia opakovane odmietol. Po dlhom vyšetrovaní sa prokurátor štátu Connecticut, ktorý sa prípadom zaoberal, rozhodol filmára neobžalovať. V zdôvodnení ale uviedol, že Allena stále podozrieva, avšak chce Dylan ušetriť traumy procesu. Dylan začiatkom roku 2018 obvinenia obnovila.

K správe o chystanom zverejnení Allenovej knihy vo vyhlásení uviedla, že ju osobne to hlboko zraňuje a že to považuje za zradu na bratovi, ktorý dal svojou prácou, publikovanou v Hachette, hlas mnohým ľuďom, ktorí zažili sexuálne násilie. Dylan tiež uviedla, že ju nikto nekontaktoval, aby overil informácie, ktoré obsahuje Allenova kniha. Podľa nej tým nakladateľstvo Hachette úplne rezignovalo na základnú zodpovednosť. Hnutie Me Too, ktoré vzniklo kvôli škandálu okolo Weinsteina, ovplyvnilo aj Allenovu kariéru. Jeho minuloročný film Daždivý deň v New Yorku americké kiná nepremietali.

K informácii o vydaní memoárov sa vyjadril aj Ronan Farrow. „Nakladateľstvo Hachette nepreverilo obsah tej knihy, čo je profesionálne pochybenie. Dokazuje nedostatok etických zásad a súcitu s obeťami sexuálneho násilia. Som sklamaný a nemôžem ďalej pracovať s nakladateľstvom, ktoré sa takto chová,“ uviedol Farrow.

Vlani v októbri vyšla v Little, Brown and Company, čo je ďalšia pobočka Hachette, jeho kniha Catch and Kill, ktorá odhaľuje pozadie Ronanovej práce pri odhaľovaní prípadov obvinení zo sexuálneho násilia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #memoáre #Me Too

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...