Strach o monarchiu? Kráľovná aj princ Charles rušia cesty. A čo podanie ruky?

Členovia britskej kráľovskej rodiny patria k najaktívnejším predstaviteľom monarchií vo svete.

16.03.2020 08:00
debata
zväčšiť Britská kráľovná Alžbeta II. prichádza na... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Britain Commonwealth Day Britská kráľovná Alžbeta II. prichádza na slávnostnú bohoslužbu pri príležitosti Commonwealh Day.

Aj oni sa však musia chrániť pred aktuálnou pandémiou. Prvé kroky už urobila kráľovná Alžbeta II. aj jej prvorodený syn a priamy následník trónu, princ Charles.

Ešte v piatok princ Charles zrušil svoju plánovanú cestu do Bosny a Hercegoviny, na Cyprus a do Jordánska. Oznámil to jeho palác Clarence House, z vyhlásenia ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Začať svoju osemdňovú cestu po trojici krajín mal spolu so svojou manželkou Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu, tento týždeň v stredu. Jeho matka, 93-ročná panovníčka Alžbeta II., už nepodniká zahraničné návštevy, ale stále sa objavuje na verejnosti vo Veľkej Británii. Naposledy na bohoslužbe pri príležitosti osláv Commonwealth Day.

Princ Charles a jeho manželka Camilla na... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Camilla Princ Charles a jeho manželka Camilla na archívnom zábere.

Aj toto sa však mení pre koronavírus. Kráľovná odložila cesty a podujatia, na ktorých sa mala v blízkej budúcnosti zúčastniť. Oznámil to Buckinghamský palác s tým, že ide o „rozumné preventívne opatrenie“ majúce tiež „praktické dôvody“, informuje agentúra AFP.

Kráľovná mala napríklad tento týždeň navštíviť grófstvo Cheshire na severozápade Anglicka a tiež mestskú štvrť Camden na severe Londýna. Tieto návštevy budú „presunuté“ na neskôr, plánované audiencie však bude 93-ročná britská panovníčka „naďalej prijímať ako obvykle“, uviedol Buckinghamský palác vo svojom vyhlásení.

Princ Harry a jeho manželka Meghan, oblečená v...
Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa...
+12Speváčka Geri Halliwell a jej dcéra Bluebell...

O tom, ako sa aktuálna situácia premietne do aktivít ďalších členov rodiny, medzi nimi napríklad princa Williama a jeho manželky Kate, ktorí patria k mimoriadne aktívnym v rámci verejnch podujatí, zatiaľ nie je známe.

V Británii už tiež koluje nové video, na ktorom je zachytený princ Charles počas oficiálnej návštevy v Londýne. Počas krátkej chvíle dvakrát zabudne, že by si nemal s členmi uvítacieho výberu a hostiteľmi podávať ruky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #princ charles #zrušenie #kráľovná Alžbeta II. #koronavírus

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...