Oscarom ovenčený William Hurt má 70! Preslávili ho Bohom zabudnuté deti

Americký herec William Hurt, ktorý 20. marca oslávi sedemdesiatiny, debutoval na striebornom plátne v 80. rokoch.

20.03.2020 00:00
Herec William Hurt Foto: ,
Herec William Hurt.
debata

A netrvalo dlho a pripísal si prestížny úspech. V roku 1986 získal Oscara za výkon v adaptácii románu Manuela Puiga Bozk pavúčej ženy. Za rolu homosexuála v juhoamerickom väzení bol ocenený aj na MFF v Cannes. V posledných rokoch sa Hurt objavil napríklad vo filmoch Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame.

Herec William Hurt. Foto: SITA/AP, Andy Kropa
William Hurt Herec William Hurt.

Rodák z Washingtonu (1950) strávil svoje detstvo na ostrovoch v Tichomorí, kde bol jeho otec úradníkom americkej vlády. Krátko študoval teológiu, ale potom sa rozhodol pre herectvo. Svoju kariéru Hurt začal v 70. rokoch v divadle, neskôr sa presadil aj vo filme. Nomináciu na Oscara získal ešte trikrát – za rolu učiteľa nepočujúcich vo filme Bohom zabudnuté deti (1986), za rolu ambiciózneho televízneho hlásateľa v snímke Vysielame správy (1987) a v roku 2005 za vedľajšiu úlohu vo filme História násilia od režiséra Davida Cronenberga.

Hurt v roku 2000 nakrúcal v Česku sci-fi seriál Duna a zúčastnil sa aj slávnostného večera udeľovania Českých levov, kde odovzdal jednu z cien. Herec je dvakrát rozvedený a má štyri deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Oscar #William Hurt

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...