Koronavírus má už obete medzi umelcami! Podľahol mu slávny dramatik McNally

Americký dramatik Terrence McNally, ktorý ako jeden z prvých úspešných autorov na doskách divadiel urobil bežnými homosexuálne postavy, podľahol v utorok komplikáciám spojeným s nákazou koronavírusom. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním na McNallyho agenta. Mal 81 rokov.

25.03.2020 07:36
debata (2)
Americký dramatik Terrence McNally na archívnom... Foto: SITA/AP, H. RUMPH JR
Americký dramatik Terrence McNally na archívnom zábere. Americký dramatik Terrence McNally na archívnom zábere.

„Potvrdzujem túto smutnú správu: Terrence McNally zomrel,“ uviedol agent Matt Polk. Dramatik podľa neho zomrel v nemocnici v Sarasote na Floride. Z rakoviny pľúc sa síce vyliečil, ale stále trpel chronickým pľúcnym ochorením, spresnil Polk.

McNally môže byť publiku známy ako libretista muzikálov Ragtime, Donaha! či Chyť ma, ak to dokážeš. Jeho komornú hru pre dvoch hercov Frankie a Johnny preslávil rovnomenný film s Al Pacinom a Michelle Pfeifferovou. Na festivale Zlatá pecka Chrudim má mať tento rok 30. augusta českú premiéru McNallyho hra Majstrovská lekcia, v ktorej speváčka Dagmar Pecková rozpráva životný príbeh Márie Callasovej.

Terrence McNally získal štyri divadelné ceny Tony, naposledy vlani za celoživotné dielo. AFP pripomenula, že dramatik sa netajil svojou homosexualitou, písal o nepriateľstvu proti homosexuálom a o AIDS. Na začiatku tisícročia vyvolala škandál jeho hra Corpus Christi, v ktorej Krista pojal ako homosexuála, zvedeného Judášom.

Pre Broadway začal písať už vo veku 23 rokov, ale naozaj známym sa v Spojených štátoch stal až o štvrť storočia neskôr.

Terrence McNally je jednou z prvých slávnych osobností, ktorá podľahla chorobe COVID-19, vyvolanej koronavírusom, poznamenala AFP. Pripomenula však, že chorobe v Paríži podľahol vo veku 86 rokov kamerunský saxofonista Manu Dibango, považovaný za legendu afrického jazzu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #umelec #dramatik #koronavírus

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...