Zlepšíme vám v ťažkých časoch náladu! Belgická kráľovská rodina pečie vafle

Belgická kráľovská rodina sa rozhodla, že v ťažkých časoch domácej karantény, zatvorených škôl a strachu z potenciálnej smrteľnej choroby zlepší národu náladu.

26.03.2020 08:11
kráľovná Mathilde Foto: ,
Belgická kráľovská rodina - Sprava: Princ Gabriel, princ Emmanuel, kráľ Philippe, kráľovná Mathilde, princezná Elisabeth, princezná Eleonore.
debata

Kráľovná Mathilde začala tento týždeň na diaľku čítať belgickým deťom knihy, jej potomkovia zase napiekli vafle pre seniorov v opatrovateľských domovoch.

Obyvatelia desaťmiliónovej krajiny, kde si už choroba COVID-19 vyžiadala takmer 200 obetí, musia v súčasnosti podobne ako ľudia vo väčšine ďalších európskych štátov znášať obmedzenie pohybu. Do práce sa tu chodí len v najnutnejších prípadoch a ulice Bruselu sú preto vyľudnené. Jarné slnko zato láka Belgičanov do parkov, kde polícia dohliada na to, či sú aspoň poldruha metra od seba, čo je jediné obmedzenie pre športy. Hlavné spoločenskú aktivitou sa za posledný týždeň stalo pravidelné večerné tlieskanie z okien ako poďakovanie ľuďom, ktorí v boji proti vírusu nasadzujú svoje zdravie.

Reštaurácie a väčšina obchodov okrem potravín je v Belgicku zatvorených, rovnako ako školy s výnimkou niektorých družín pre deti ľudí zamestnaných v kľúčových profesiách.

„Viem, že to pre vás a pre vašich rodičov nie je vždy ľahké. Ale mám nápad. Prečo by sme spoločne nemohli objaviť nejakú knihu?“ obrátila sa v utorok na školákov kráľovná prostredníctvom videa. Prečítala im úryvok z knihy mladej frankofónnej belgickej autorky Márie Colotové „Jusqu'ici tout va bien“ (Zatiaľ je to dobré). Kráľovná deťom tiež navrhla, aby si začali viesť denníky, ktoré im neskôr pripomenú, ako dnešnú náročnú situáciu zvládli. V stredu potom prečítala Belgičanom rozdeleným na dve hlavné skupiny jazykov ďalší titul, tentoraz vo flámčine.

Pri plnení spoločenskej úlohy belgických monarchov nezostávajú ani mladší členovia kráľovskej dynastie, ktorá trávi čas odporúčanej spoločenskej izolácie na zámku Laeken v severozápadnej časti Bruselu. Dvojica princov a princezien v školskom veku sa cez víkend vypravila k niekoľkým opatrovateľským domom, kam priviezla niekoľko košov doma napečených vaflí, ktoré sú belgickou národnou pochúťkou. Okrem toho vraj tiež volajú osamelým starým ľuďom, aby ich v náročných chvíľach podporili.

„Všetci spoločne proti korone!“ komentovali na facebooku svoju snahu mladí následníci belgického trónu, ktorí sa dočkali tisícov pozitívnych ohlasov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #kráľovná Matilda

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...