Odchod Harryho a Meghan z kráľovskej rodiny nemá obdobu! Tu je 12 foto spomienok

Nevídané zmeny v britskej kráľovskej rodine odštartoval tento rok na začiatku januára deklarovaný úmysel princa Harryho (35) a jeho o tri roky staršej manželky Meghan opustiť role popredných členov kráľovského dvora a začať viac nezávislý život.

30.03.2020 00:00
Britain Royal Farewell Foto: ,
Záber z 19. mája 2018: Svadba princa Harryho a Meghan Markleovej. Jazda kočom na verejnosti a pozdravy ľudu.
debata

Po rokovaní s kráľovským palácom bolo rozhodnuté, že od 1. apríla prestanú vykonávať povinnosti členov kráľovskej rodiny. Vyhlásenia Harryho a Meghan z tohtoročného 8. januára, že sa vzdajú role v kráľovskej rodine a budú pracovať, ktoré pár zverejnil na Instagramu, zaskočilo ostatných predstaviteľov monarchie vrátane kráľovnej Alžbety II. a vyvolalo množstvo otázok.

Kráľovská rodina vzápätí oznámila, že rešpektuje ich prianie žiť nezávislejšie, hoci by preferovali, keby zostali naplno členmi kráľovskej rodiny. Na základe dohodnutých podmienok nebudú princ a jeho manželka naďalej disponovať titulom kráľovská výsosť, aj keď tento titul im formálne zostane.

Záber z 27. novembra 2017: Princ Harry a jeho...
Záber z 19. mája 2018: Svadba princa Harryho a...
+9Záber z júna 2018: Princ Harry a jeho manželka...

Ďalej nebudú plniť pracovné povinnosti plynúce z príslušnosti ku kráľovskej rodine, prídu o kanceláriu v hlavnom sídle kráľovnej a prestanú poberať peniaze britských daňových poplatníkov. Tie však tvoria iba päť percent ich životných nákladov, zatiaľ čo drvivú väčšinu pokrývali prostriedky zo súkromných príjmov princa Charlesa. Tieto príjmy im zostanú. Ako dojednania s manželským párom fungujú, by mal kráľovský palác po roku zhodnotiť.

„Sussex“ sa tiež zaviazal, že štátnej pokladni vráti prostriedky vo výške 2,4 milióna libier, ktoré manželia minuli za renováciu svojho britského sídla Frogmore Cottage v grófstve Berkshire blízkosti Windsorského hradu. Za prenájom nehnuteľnosti budú teraz platiť komerčný nájom.

Harry a Meghan pôvodne plánovali žiť striedavo v Británii a v Kanade, kde Meghan prežila značnú časť hereckej kariéry, a chceli niektoré svoje povinnosti v rámci rodiny ďalej vykonávať. Ale ukázalo sa, že to nie je možné. Princ Harry neskôr priznal, že je z toho smutný.

zväčšiť Záber z 10. júla 2018: Kráľovská rodina na... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Britain Royal Farewell Záber z 10. júla 2018: Kráľovská rodina na balkóne Buckinghamského paláca - zľava: Princ Charles, Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, princ Andrew, kráľovná Alžbeta II., Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, princ Harry, princ William a Kate, vojvodkyňa z Cambridge.

Do Kanady tiež obaja odišli krátko po svojom januárovom vyhlásení. Princ Harry sa vrátil do Británie po viac ako mesiaci 26. februára, aby tu absolvoval sériu posledných verejných vystúpení čoby predný člen kráľovskej rodiny. A jednou z posledných oficiálnych akcií „Sussexovcov“ v Británii bola účasť na odovzdávaní cien vojnovým veteránom v Londýne na začiatku marca.

S verejnosťou budú princ a jeho manželka naďalej komunikovať prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie, ktorá sa mala pôvodne volať Sussex Royal. Túto značku, o ktorej registráciu vlani požiadali, ale nebudú môcť po odchode do ústrania používať. Buckinghamskému palácu podľa médií vadí predovšetkým slovo „royal“, teda kráľovský. Hovorca páru uviedol, že dôvodom tohto kroku sú vládne predpisy.

Kráľovský pár tiež príde o svoju ochranu v Kanade. Tú od vlaňajšieho novembra, kedy sa tam rodina britského princa zdržiavala na šesťtýždňovej dovolenke, zaisťovala s prestávkami miestna polícia. Kanadská vláda ale 27. februára oznámila, že sa tak už diať nebude.

Medzi príčinami bezprecedentného kroku Harryho a jeho manželky by mohol byť prístup britských médií. Podľa nedávnej analýzy zverejnenej britským listom The Guardian vychádzalo o Meghan v nedávnej minulosti dvakrát viac negatívnych článkov než pozitívnych. Harry a Meghan si na bulvár sťažujú v podstate od samého začiatku ich vzťahu.

Meghan je druhou Američankou, kvôli ktorej sa nejaký člen britskej kráľovskej rodiny vzdal svojich povinností. Prvá bola rozvedená Američanka Wallis Simpsonová. Do nej sa britský kráľ Edward VIII. zamiloval natoľko, že sa v roku 1936 vzdal trónu, aby sa s ňou mohol oženiť, čo bol prvý prípad svojho druhu v dejinách rodu Windsoru.

debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #monarchia #odchod #zmena #kráľovná Alžbeta II. #vojvodkyňa Meghan

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...