Izolácia Mira Šmajdu? S kapelou sa zavreli na chatu v Krkonošiach

Slovenský spevák Miro Šmajda trávi tieto dni na chate v Krkonošiach so svojou kapelou Terrapie.

19.04.2020 14:31
Spevák Miro Šmajda účinkuje v šou Tvoja tvár... Foto:
Spevák Miro Šmajda na archívnom zábere.
debata

„Ešte než začala v marci karanténa, tak sme sa s chalanmi dohodli, že vypadneme do hôr. Hrozilo totiž, že Prahu a regióny uzavrú a nechceli sme riskovať, že zostaneme zabednení niekde v meste. Čo tam v centre medzi štyrmi stenami, to fakt človek nechce. Sme v Krkonošiach na jednej súkromnej chate, na kraji takej dedinky skoro pri poľských hraniciach. Podarilo sa nám to takto vyriešiť, keďže tu máme časť rodiny, inak tu nikto nič teraz oficiálne neprenajíma,“ prezradil.

Aby mohli tráviť čas naozaj aktívne, vzali si so sebou okrem nástrojov aj všetko potrebné na nahrávanie, nakrúcanie a strihanie videí. Na tvorbu majú podľa slov speváka teraz skutočne priestor, dôkazom čoho sú i dva videoklipy, ktoré za ostatných jedenásť dní zverejnili na YouTube – singel Až roztaje sníh a rockový cover skladby Kde si včera bol od skupiny Kmeťoband.

Tvorba mladých hudobníkov sa momentálne nesie vo dvoch líniách, vážnejšie skladby dopĺňajú odľahčenými trackmi, ku ktorým zverejňujú vtipné videoklipy. „Takýchto vtipných vecí máme viac, napríklad Sněhurva alebo Pán Prctenů a majú celkom úspech. Hovorili sme si, prečo nie, všetko sú to veci na takú ľudovú, zábavnú nôtu, nie je tam žiadny extrém, tak to poďme urobiť do rockovej podoby, aspoň bude sranda. Je to fakt super vďačné, aj to natáčať, to je taká paráda, človeka to tak nabije… Výborne sa pri tom zabávame a na nič sa nehráme, je to hrozne uvoľňujúce,“ vyznal sa spevák.

Okrem toho Šmajda s Terrapie tešia svojich priaznivcov aj pravidelnými live streamami, ktoré robia na Instagrame. „V stredu sme spravili už štvrtý alebo piaty, robíme ich bez nejakej extra prípravy, hráme počas nich ľuďom všetky možné veci na želanie, aj naše skladby, aj covery. Dáme fanúšikom vždy možnosť nám napísať, aké pesničky by chceli počuť, a to, čo vieme, im zahráme hneď, a čo nie, to naštudujeme do ďalšieho live streamu a splníme im to neskôr. Fungujeme teda na takej interaktívnej báze. Uvedomujeme si, že to pre mnohých nie je jednoduchý čas, takže to chce trošku sa aj zabaviť a rozveseliť…,“ poznamenal Šmajda.

Sám však podľa vlastných slov i napriek istým obmedzeniam toto obdobie víta. „Ten svet fakt aspoň trochu zastavil, čo je naozaj príjemné. Vyhovuje mi to, pretože veľmi vnímam, ako z roka na rok fungujeme čoraz rýchlejšie. Zároveň som človek, ktorý keď má ľuďom niečo zo seba dať v tom extrovertnom móde, potrebuje mať v súkromí aj ten introvertný mód, potrebujem tú svoju pohodičku a pokoj. Chodím často do prírody mimo mesto a energiu čerpám zvyčajne tam, nie medzi ľuďmi v obchoďákoch alebo na kúpaliskách. Čo sa teda toho bytia so sebou samým týka, to je mi veľmi príjemné a klamal by som, že to teraz zvládam nejako ťažko. Som v prírode, som tu s ľuďmi, ktorých mám rád, môžem tu tvoriť, sme produktívni, je to úplne v pohode. Nevnímam karanténu ako niečo tragické, dokonca by mi to spomalenie nevadilo ani nafurt. Nemusela by byť vyslovene karanténa, ale bol by som rád, keby sme ten život tak nehrotili…,“ uviedol mladý Košičan.

Koncerty mu však predsa len trošku chýbajú. „Druhá stránka veci je, že my, ľudia z umeleckej sféry, vôbec nevieme, čo bude, čo sa koncertov týka. Sezóna sa začala a nikde sa nič nedeje, toto bude ťažké. Nejde ani tak o príjmy, tie si viem zabezpečiť inou cestou, ale tie koncerty, to človeku proste chýba. Teraz je všetko až do konca leta zrušené, uvidíme, ako to bude s jeseňou. S Terrapiou budeme vydávať nový album, už je hotový, 1. októbra máme naplánovaný krst v Prahe v Paláci Akropolis a vôbec nevieme, či v tom čase povolia akcie aspoň do tristo ľudí… Tak v tejto chvíli už len čakáme… Keď sa opatrenia trošku uvoľnia, máme v pláne spraviť aj ďalšie klipy. Tie by sme však chceli robiť aj na iných lokáciách ako v horách, tak uvidíme, ako sa nám to všetko tento rok podarí,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #hudba #hory #chata #Miro Šmajda

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...