Al Pacino má 80! Krásne ženy miluje, ale zo zásady sa s nimi nežení

Filmovú slávu priniesla Al Pacino postava mafiánskeho bossa Michaela Corleoneho v slávnej snímke Krstný otec.

25.04.2020 12:00
Al Pacino a jeho partnerka Lucila Sola Foto: ,
Herec Al Pacino a jeho niekdajšia partnerka Lucila Sola.
debata

Svoju charizmu a bravúrne herecké umenie uplatnil odvtedy v mnohých úlohách a stal sa ikonickou postavou vo svete amerického filmu. V sobotu 25. apríla oslavuje osemdesiate rokov.

Narodil sa na Manhattane taliansko-americkým rodičom, ktorí sa rozviedli, keď bol ešte malý. Matka ho často brávala do kina a keď sa vrátili, syn si prehrával doma všetky role. Než sa dostal ku Strasbergovi do Actors Studia, pracoval ako poslíček, vrátnik či poštový úradník, občas prespával aj na ulici. Pre herca to bola dobrá škola. V roku 1963 vstúpil na divadelné dosky a úspechy neskôr zožal aj na Broadway.

Al Pacino a jeho súčasná partnerka Meital Dohan... Foto: SITA/AP
Al Pacino Al Pacino a jeho súčasná partnerka Meital Dohan na premiére filmu "The Irishman" v Los Angeles.

Úloha nekompromisného a chladnokrvného mafiána novej generácie Michaela Corleoneho katapultovala Pacina medzi popredných hercov a priniesla mu prvú nomináciu na Oscara. Pre mladého herca to bola obrovská skúsenosť: „Viete si vôbec predstaviť, aké to je točiť scénu s Brandom? Keď som bol dieťa, vysedával som v kine a sledoval ho vo filmoch. A teraz s ním točím! Človeče, to je boh,“ cituje Al Pacina internetová stránka imdb.com.

Úspech Krstného otca otvoril Pacinovi dvere k elitným režisérom a v ďalších rokoch tak natočil sériu filmov, ktoré dnes patria do zlatého fondu svetovej kinematografie. Bol okrem iného psychicky labilným tulákom (psychologická dráma Strašiak), odvážnym policajtom odhaľujúcim korupciu vo vlastných radoch (Serpico) či bisexuálnym zlodejíčkom, ktorému sa z rúk vymkne prepadnutie banky (Psie popoludnie).

Prvej pozlátené sošky sa dočkal v roku 1993 za rolu zatrpknutého slepého plukovníka v snímke Vôňa ženy. V roku 1995 sa pred kamerou stretol s ďalšou hereckou legendou svojej generácie – Robertom de Nirom. Bol z toho strhujúci duet dvoch hereckých hviezd stojacich na opačnej strane zákona vo filme Neľútostný súboj.

V ďalších rokoch nakrútil napríklad ďalšie mafiánske drámy ako Krycie meno Donnie Brasco, triler z aljašských pustín Insomnia či tretie pokračovanie kriminálnej komédie Dannyho parťáci.

Ani vo vyššom veku nestratil tento muž s chrapľavým hlasom a hlbokými tmavými očami nič zo svojich hereckých kvalít. Svedčí o tom okrem iného Zlatý glóbus, ktorý získal za rolu v televíznom filme Doktor Smrť z roku 2010, za rolu kontroverzného amerického lekára a zástancu eutanázie Jacka Kevorkiana.

Nominovaní herci Robert De Niro (vľavo) a Al... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Nominovaní herci Robert De Niro (vľavo) a Al Pacino. Nominovaní herci Robert De Niro (vľavo) a Al Pacino.

Život hviezdy mu priniesol nielen množstvo pozitív, ale aj negatív. Porozprával o tom napríklad aj v rozhovore pre magazín Gala. "Boli obdobia, kedy som sám seba nevedel uzemniť. Prešiel som si rôznymi fázami slávy. Zažil som jej vrcholy aj temné stránky. Človek sa musí snažiť nájsť zlatú strednú cestu.“

Hoci všetky jeho skúsenosti neboli pozitívne, svoje chyby neľutuje. „Z chýb sa človek učí. A ja som v živote urobil naozaj veľa chýb, ale aj vďaka nim som stretol ľudí, ktorí zmenili môj život. Takže ťažko opísať, čo sú vlastne životné chyby.“

Medzi hollywoodskymi hviezdami vyniká Pacinovo staromládenectvo: „Som jednoducho typ, čo dáva prednosť slobode pred manželstvom. Ale to neznamená, že som osamelý. Je dobré mať v živote niekoho, ku komu sa môžete vracať,“ tvrdí herec, ktorý miluje čiernu farbu, Shakespeara a operu. Žil okrem iného s Diane Keatonovou či Jill Clayburghovou. S učiteľkou herectva Jane Tarrantovou má dcéru Júliu Máriu a herečka Beverly D'Angelová mu porodila dvojčatá.

Al Pacino na udeľovaní Hollywood Film Awards. Foto: SITA/AP
Al Pacino Al Pacino na udeľovaní Hollywood Film Awards.

Aktuálne randí so 40-ročnou izraelskou herečkou a speváčkou Meital Dohanovou, známou napríklad ako Yael Hoffman zo seriálu Tráva (2005 – 2012). O 40 rokov mladšia kráska stojí po jeho boku od roku 2019, spoločne sa ukázali napríklad na premiére jeho filmu The Irishman.

Herečka Michelle Pfeiffer a herec Al Pacino na...
Americký herec Al Pacino s partnerkou Lucile...
+7Herec Al Pacino dorazil do Benátok v sprievode...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Al Pacino

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...