Madonna, Bellucci aj slávni majitelia nobeloviek prosia: Nevráťme sa k normálu!

Celý rad celebrít a vedcov, vrátane speváčky Madonny, herca Roberta de Nira a skupiny laureátov Nobelových cien, vyzval na radikálnu premenu sveta po skončení koronavírusových obmedzení, nielen na "návrat k normálu". V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

07.05.2020 07:53
Herečka Monica Bellucci pred prehliadkou Dior... Foto: ,
Herečka Monica Bellucci na archívnom zábere.,
debata (1)

Hollywoodske hviezdy Cate Blanchett, Jane Fonda, Marion Cotillard a Monica Bellucci pripojili svoje mená k otvorenému listu, zverejnenému vo francúzskom denníku Le Monde. Naliehajú v ňom, aby sa skoncovalo s bezuzdným konzumným spôsobom života a začalo sa s „radikálnou premenou“ ekonomík tak, aby pomohli zachrániť planétu.

„Sme presvedčení, že návrat k normálu je nemysliteľný,“ uvádza sa v liste, ktorý podpísali aj laureáti Nobelových cien za medicínu, chémiu a fyziku či držiteľ Nobelovej ceny mieru Muhammas Yunus.

Zdôraznili, že pandémia koronavírusu je tragédia, ale je to aj šanca, aby ľudstvo „prehodnotilo, čo je dôležité“. „Len úpravy nestačia. Problém je v systéme,“ dodávajú osobnosti v otvorenom liste. „Prebiehajúca ekologická katastrofa je metakrízou. Na rozdiel od pandémie… bude mať globálny ekologický kolaps nezmerateľné následky,“ apelujú.

Aj speváčka Madonna sa zapojila do výzvy. Foto: SITA/AP, Tsvangirayi Mukwazhi
Madonna Aj speváčka Madonna sa zapojila do výzvy.

Dvesto signatárov napísalo, že je čas, aby svetoví lídri „zanechali neudržateľné myslenie, ktoré stále prevláda, a urobili hĺbkovú previerku našich cieľov, hodnôt a ekonomík“.

„Pokračovanie v konzumnom živote a posadnutosti produktivitou nás doviedlo k popieraniu hodnoty samotného života: rastlín, zvierat a veľkého počtu ľudí,“ píšu signatári v krátkom liste.

„Znečisťovanie životného prostredia, zmena klímy a ničenie našich zvyšných prírodných oblastí priviedli svet do kritickému bodu,“ varujú osobnosti vedy či kultúry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #Robert De Niro #vedci #Madonna #nobelovka #celebrity #výzva #koronavírus

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...