Clint Eastwood má 90! Ženy hrali v jeho živote výraznú rolu

Vysoká, šľachovitá postava, ostro rezané rysy a úsporné gestá asi najviac charakterizujú jednu z žijúcich legiend Hollywoodu, amerického herca, režiséra a producenta Clinta Eastwooda.

31.05.2020 00:00
Clint Eastwood Foto:
Clint Eastwood - v úlohe Harryho Callahana (Dirty Harry).
debata (2)

Predstaviteľ osamelých kovbojov, drsných policajtov či v posledných rokoch zachmúrených dôchodcov, žne úspechy aj v režisérskom kresle. K niektorým filmom si tento milovník džezu navyše zložil aj hudbu. V nedeľu 31. mája oslavuje 90 rokov.

Clint Eastwood na zábere z roku 2020. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Clint Eastwood Clint Eastwood na zábere z roku 2020.

Narodil sa 31. mája 1930 v San Franciscu ako Clinton Eastwood jr. V roku 1954 podpísal zmluvu s filmovým štúdiom Universal a spočiatku hrával za 75 dolárov týždenne v béčkových snímkach.

O desať rokov nato zaznamenal zlom v kariére vďaka spolupráci s režisérom spaghetti westernov Sergiom Leonem. Zahral si vo filmoch Pre hrsť dolárov, Pre niekoľko dolárov navyše a Dobrý, zlý a škaredý.

Režisér a herec Clint Eastwood a Angelina Jolie... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Clint Eastwood Režisér a herec Clint Eastwood a Angelina Jolie v Cannes v roku 2008.

To, že sa Eastwood cíti v režisérskom kresle rovnako dobre ako pred kamerou, dokazuje široký žánrový rozptyl snímok – od kriminálnej roadmovie Dokonalý svet (1993), cez romancu Madisonské mosty (1995), oscarovej drámy Million Dolár Baby (2004), až napríklad k vojnovému „dvojfilmu“ Zástavy našich otcov a Listy z Iwo Jimy (2006). Komerčný úspech ako herec i režisér žal Eastwood tiež s filmom Gran Torino (2008) o starom a neústupnom vojnovom veteránovi či na samom sklonku kariéry s drámou Pašerák (2018).

Jeho režijný štýl je pritom podľa súčasných štandardov zastaraný a nemoderný – využíva klasické rozprávačské postupy, neexperimentuje s obrazom ani s hercami, „iba“ rozpráva príbeh. Jeho filmy pôsobia na prvý pohľad nenápadne, sú ale psychologicky prepracované a plné emócií.

Clint Eastwood a jeho manželka  Dina Eastwood... Foto: SITA/AP, Dan Steinberg
Clint Eastwood Clint Eastwood a jeho manželka Dina Eastwood (Dina Ruiz).

Samostatnú kapitolu v jeho živote tvoria ženy a jeho sedem detí. Prvé manželstvo s Maggie Johnsonovou trvalo 25 rokov a narodil sa z neho syn Kyle (džezový muzikant) a dcéra Alison. Druhýkrát sa oženil v roku 1996 s o 35 rokov mladšou televíznou reportérkou Dinou Ruizovou (54), s ktorou má dcéru Morgan. Okrem toho má ďalšie štyri deti z nemanželských vzťahov. 14-ročný vzťah prežil s tanečníčkou Roxanne Tunis, s ktorou má jednu dcéru. Ich vzťah sa začal v roku 1959, počas jeho prvého manželstva. V sedemdesiatych rokoch ho očarila herečka Sondra Locke. V osemdesiatych rokov prežil románik s letuškou Jacelyn Reevesovou, s ktorou má dve deti – syna a dcéru. S herečkou Frances Fisher má dcéru Francescu, ktorá prišla na svet v 90-tych rokoch.

Niekdajšia partnerka Eastwooda, herečka Frances... Foto: SITA/AP, Katy Winn
Frances Fisher Niekdajšia partnerka Eastwooda, herečka Frances Fisher a ich spoločná dcéra Francesca Eastwood.

"Život nie je nijaký úžasný plán,“ hovorí Eastwood o viacerých zákrutách svojej životnej cesty. Herec má sedem detí s piatimi ženami. "Nebol som vždy takým dobrým chlapcom, akým som mohol byť,“ dopĺňa slávny predstaviteľ policajta Harryho Callahana (Dirty Harry).

Eastwood sa angažuje aj spoločensky, je prívržencom republikánov a v rokoch 1986 až 1988 bol starostom kalifornského mesta Carmel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Clint Eastwood

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...