Od Batmana po Crew Dragon! Návrhár skafandrov si myslel, že SpaceX je len ďalší film

Obleky astronautov z Crew Dragon nemajú s kombinézami ich predchodcov veľa spoločného.

01.06.2020 14:20
debata (10)

Skôr pripomínajú obleky astronautov z filmových trhákov. Napríklad tie z filmu Christophera Nolana Interstellar (2014)… Ako už pred štartom prvého letu do vesmíru pod taktovkou súkromnej spoločnosti informoval The New York Times, obleky – biele kombinézy s čiernym prúžkom – ušili astronautom na mieru. Pri ich vývoji bola na prvom mieste bezpečnosť, ale snaha ohromiť bola v tesnom závese. „Je dôležité, aby boli obleky pohodlné a tiež inšpiratívne,“ uviedol riaditeľ misie Benji Reed.

Posádka Crew Dragon Douglas Hurley (vľavo) a... Foto: SITA/AP, John Raoux
USA Florida raketa SpaceX štart úspešný Posádka Crew Dragon Douglas Hurley (vľavo) a Robert Behnken.

Za futuristickými oblekmi stojí návrhár filmových kostýmov Jose Fernandez, ktorý už so svojou spoločnosťou Ironhead obliekol mnoho superhrdinov Marvelu a DC nielen z vesmíru. Podľa stránky spoločnosti sa návrhár podieľal na oblekoch hrdinov filmov ako Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, Ironman, Amazing Spider-Man, Batman Returns, Transformers a Avengers: Pomstitelia.

Ale mexický rodák, Jose Fernandez, sa podpísal aj pod kostýmy slávnych kapiel – napríklad v roku 2014 v „jeho modeloch“ prišla na ceny Grammy kapela Daft Punk. Ako povedal návrhár v rozhovore pre Bleep.com, Elon Musk mal svoju predstavu, ako majú kombinézy vyzerať. „Chcel, aby vyzerali štýlovo. Mali byť praktické, ale malo to aj dobre vyzerať. Stále hovoril: ‚Každý vyzerá lepšie v smokingu bez ohľadu na jeho veľkosť či tvar‘.“

Ako prezradil návrhár pre magazín Forbes, spoločnosť SpaceX ho prvýkrát oslovila v roku 2016, aby sa zúčastnil konkurzu na dizajn skafandrov, ale on v prvom momente nevenoval pozornosť tomu, že ide o skutočnú vesmírnu misiu, myslel si, že ide o filmovú produkciu o vesmírnej misii. "Nevedel som, čo je SpaceX a myslel som si, že ide o film,“ opísal Fernandez.

Astronauti NASA Douglas Hurley (vľavo) a Robert...
Raketa SpaceX Falcon 9  s vesmírnou loďou Crew...
+6Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Crew Dragon

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...