Krása, aféry aj šokujúci rozchod s Pittom! Oslávenkyňa Jolie stále priťahuje pozornosť

Výnimočne atraktívny vzhľad, talent pre herectvo, výstredné záľuby a veľké zaujatie pre charitu. Angelina Jolie oslavuje 45 rokov.

04.06.2020 00:00
Herečka Angelina Jolie premiére filmu First... Foto: ,
Herečka Angelina Jolie premiére filmu First They Killed My Father.
debata (1)

Mnoho rokov sa venuje humanitárnym aktivitám, je aktívna v OSN a britská kráľovná jej dokonca udelila šľachtický titul. Americká herečka a režisérka Angelina Jolie, ktorá vo štvrtok 4. júna oslavuje 45 rokov, má za sebou aj temnú minulosť či snahu vymykať sa konvenciám.

Angelina Jolie na premiére filmu Vládkyňa zla 2... Foto: SITA/AP
Angelina Jolie Angelina Jolie na premiére filmu Vládkyňa zla 2 v Londýne.

V jednom zo svojich najslávnejších snímok Lara Croft: Tomb Raider predviedla aj pružnosť tela a umenie sebaobrany. V roku 2014 ju britská kráľovná Alžbeta II. povýšila do šľachtického stavu.

Malú úlohu vo filme získala už vo svojich siedmich rokoch, hereckej kariére potom dala v 16 rokoch prednosť pred modelingom. Svoju prvú veľkú úlohu získala v roku 1993 v nízkoroz­počtovom sci-fi snímke Cyborg 2 – Sklenený tieň. Hviezdu z nej urobil až kriminálny triler Ruky od krvi (1997). Úspech na seba nenechal dlho čakať, Jolie dostala dva Zlaté glóbusy za televízne filmy z rokov 1997 a 1998.

Herečka Angelina Jolie s dievčatkom, ktoré žije... Foto: SITA/AP, Raad Adayleh
Herečka Angelina Jolie s dievčatkom, ktoré žije v utečeneckom tábore v Zaatarí v Jordánsku. Herečka Angelina Jolie s dievčatkom, ktoré žije v utečeneckom tábore v Zaatarí v Jordánsku.

V roku 2000 si odniesla okrem Glóbusu aj Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Narušenie. Najväčšiu slávu jej ale priniesla rola sexy archeologičky Lary Croft, ktorú si zahrala v rokoch 2001 a 2003. Virtuálnu Laru ešte pred filmom zbožňovali milióny fanúšikov počítačových hier a Angelina ako jej verzia z mäsa a kostí ich rozhodne nesklamala. V roku 2008 si zahrala v komerčne úspešnej akčnej snímke Wanted.

Venuje sa aj réžii. Jej režijný debut V krajine krvi a medu (2011) rozpráva o láske bosnianskej dievčiny a mladého Srba, ktorí sa po vypuknutí vojny ocitnú na opačných stranách barikády. Zatiaľ čo bosnianska kritika hodnotila snímku skôr priaznivo, v Srbsku vyvolal film opačné emócie. Druhým režisérskym počinom Jolieovej bol v roku 2014 film Nezlomný, ktorý opisuje osud atléta Louisa Zamperiniho.

Angelina Jolie sa narodila v Los Angeles do rodiny známeho herca Jona Voighta, ktorý hral hlavnú úlohu napríklad v slávnom Polnočnom kovbojovi. Rovnako ako jej matka sa cíti byť čiastočnou Irokézkou. Už od skorej mladosti sa snažila vymykať konvenciám. Ako tínedžerku ju začala fascinovať čierna mágia a veci okolo smrti, vraj za to mohla jej prvá láska. Dokonca opustila školu a vyhlásila, že sa chce stať riaditeľkou pohrebného ústavu. Nevyhýbala sa ani experimentom s drogami.

Rok 1993: Angelina Jolie na snímke z filmu...
Rok 1998: Angelina Jolie vo filme Podoby lásky...
+24Rok 1999: Herečka Angelina Jolie so soškou za...

"Milujem kvapky horúceho vosku na rozdýchanej koži, rany od biča, putá a reťaze,“ zverila sa zase novinárom so svojimi obľúbenými sexuálnymi praktikami. S exmanželom Billym Bobom Thorntonom (boli svoju v rokoch 2000 až 2003) si vraj do postele dokonca brali živého hada. Tiež s prvým mužom Jonnym Lee Millerom, ktorého preslávila úloha v Trainspottingu a za ktorého bola vydatá v rokoch 1996 až 1999, Angelinu spájala záľuba v sadomasochis­tickom sexe. Prežila tiež lesbický románik s herečkou a modelkou Jenny Shimizu.

Herec Brad Pitt a jeho manželka Angelina Jolie... Foto: SITA/AP
Brad Pitt a jeho manželka Angelina Jolie Herec Brad Pitt a jeho manželka Angelina Jolie na archívnom zábere.

V roku 2005 sa jej partnerom stal hollywoodsky krásavec Brad Pitt, ktorého si v auguste 2014 na francúzskom zámku Miraval vzala. V čase ich zoznámenia bol Pitt ženatý s Jennifer Anistonovou. Ich cesty sa spojili pri natáčaní akčnej komédie Pán a pani Smithovci a spoločne vychovávali šesť detí: Maddoxa a Zaharu adoptovala Angelina, spoločne si osvojili Paxa-Thiena, potom sa narodila Shiloh a dvojčatá Knox a Vivienne.

V roku 2016 celkom nečakane ohlásili ich rozchod, aj ich následnú cestu sledoval celý svet. V roku 2018 medzi nimi vznikla dohoda týkajúca sa starostlivosti o deti. "Dohoda, ktorá je založená na odporúčaniach špecialistov pre starostlivosť o deti, eliminuje potrebu súdneho konania. Zaevidovanie a podrobnosti dohody sú dôverné a slúžia k ochrane najlepších záujmov detí,“ oznámila vtedy právnička agentúre Reuters.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Angelina Jolie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...