Mexickí režiséri a Salma Hayek pomáhajú kolegom v núdzi, vyzbierali už tisíce

Trojica oscarových mexických režisérov, známych ako "Traja priatelia" (Los Tres Amigos), spustila vo štvrtok fond na pomoc pracovníkom vo filmovom priemysle, ťažko zasiahnutom pandémiou ochorenia COVID-19. Podporuje ich aj herečka Salma Hayek, informovali tlačové agentúry AFP a AP.

12.06.2020 10:13
Herečka Salma Hayek na nedávnom filmovom... Foto: ,
Herečka Salma Hayek na archívnom zábere.
debata

Filmári Guillermo del Toro, Alejandro González Iňárritu a Alfonso Cuarón uviedli, že ich Audiovizuálny núdzový fond („Sifonóforo“) je určený každému vo filmovej branži, kto v chaose spôsobenom koronavírusom zostal bez práce a nutne potrebuje finančnú pomoc.

„Týmto spôsobom sa môžeme ako priemysel, kolegovia, ľudské bytosti držať za ruky… Netreba žiadať o pomoc nikoho iného, len nás,“ povedal Iňárritu na videokonferencii z hlavného mesta Mexiko.

Fond, podporovaný Mexickou filmovou akadémiou a vyše 40 produkčnými spoločnosťami, ale tiež svetoznámou herečkou a podnikateľkou Salmou Hayek, zhromaždil desať miliónov pesos (455.000 dolá­rov/400 950 e­ur). Ďalšie peňažné dary sa očakávajú.

Režisér Guillermo del Toro (vľavo) a jeho... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Režisér Guillermo del Toro (vľavo) a jeho krajan Alfonso Cuaron. Režisér Guillermo del Toro (vľavo) a jeho krajan Alfonso Cuaron.

Peniaze sa rozdelia na sumy po 20 000 pesos (približne 790 eur) a pošlú ako prvým technickým pracovníkom postihnutým pandémiou, ktorá spôsobila, že v miestnom filmovom priemysle zostalo bez príjmu okolo 30 000 rodín.

Medzi technických pracovníkov patria tí, čo sa starajú o scény, kostýmy, zvuk či vizuálnu stránku filmov. Prišli o prácu, pretože väčšina produkcií sa v pandémii zastavila. Financie dostanú ako prví tí z nich, ktorí sú chorí alebo rodičia-samoživitelia.

Vláda ani lídri filmového priemyslu neoznámili žiadny termín obnovenia produkcií.

Organizácia oznámila, že všetci kolegovia, ktorí majú záujem o finančnú pomoc, by si mali podať žiadosť cez webovú stránku Mexickej filmovej akadémie.

„Traja priatelia“ majú dohromady päť Oscarov na najlepšiu réžiu a dva Oscary za najlepší film, ale množstvo cien Americkej akadémie filmových umení a vied majú aj herečky ich filmov a štáby.

debata chyba
Viac na túto tému: #Salma Hayek #Alfonso Cuarón #Alejandro González Iñárritu #Guillermo del Toro

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...