Oslava narodenín Alžbety II. bola tento rok skromná, menila sa história

Oficiálna oslava narodenín kráľovnej Alžbety II. sa tento rok niesla v komornom duchu.

14.06.2020 15:04
debata
Britská kráľovná Alžbeta II. počas osláv... Foto: SITA/AP, Paul Edwards
Britská kráľovná Alžbeta II. počas osláv svojich narodenín. Britská kráľovná Alžbeta II. počas osláv svojich narodenín.

Každoročná slávnostná prehliadka v uliciach Londýna sa kvôli pandémii covidu-9 nekonala prvýkrát od roku 1955. Nahradila ju menšia na hrade Windsore, kde sa 94-ročná panovníčka zdržiava už takmer tri mesiace v domácej izolácii.

Súkromne kráľovná svoje narodeniny oslávila už 21. apríla, teda v deň, keď sa v roku 1926 narodila. Oficiálna oslava narodenín sa ale tradične usporadúva druhý júnový víkend, kedy si vďaka lepšiemu počasie môžu prizerajúci lepšie užiť vojenské prehliadky.

Kvôli pandémii covidu-19 sa tento rok však slávnostný sprievod Londýnom konať nemohol. Podľa spravodajskej stanice BBC je to iba druhýkrát, kedy sa slávnosť zvaná Trooping the Colour za vlády Alžbety II. neuskutočnila. Prvýkrát bola kvôli štrajku železničiarov zrušená v roku 1955, teda tri roky po nástupe Alžbety na trón. Na Windsorskom hrade sa oficiálne oslava narodenín britského panovníka konala naposledy v roku 1895 za vlády kráľovnej Viktórie.

Veľkolepé defilé nahradila v sobotu na Windsore výrazne skromnejšie ceremónia. Vojaci v červených uniformách s typickou vysokou čiapkou z medvedej kožušiny pochodovali za sprievodu hudby na jednom z hradných nádvorí.

Prehliadka sa nezaobišla bez dodržania dvojmetrových rozstupov, ktoré nariadila britská vláda kvôli šíreniu koronavírusu.

Alžbeta II. sa pochodovým kreáciám svoje waleskej gardy prizerala zo stanového prístrešku. Jej manžel, 99-ročný princ Philip, ktorý s ňou od 19. marca na Windsore žije v domácej izolácii, sa na akcii nezúčastnil. Verejnosť mohla ceremónii vidieť len prostredníctvom televíznych obrazoviek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #oslava #kráľovná Alžbeta II.

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...