Sochy Dolly Partonovej namiesto konfederačných pamätníkov! Súhlasia tisíce ľudí

Online petícia vyzýva úrady v americkom štáte Tennessee, aby nahradili konfederačné pamätníky sochami speváčky Dolly Parton.

16.06.2020 15:45
Dolly Parton Foto: ,
Speváčka Dolly Parton.
debata (8)

Osud pamätníkov súvisiacich s Konfederáciou, skupinou štátov, ktoré okrem iného počas americkej občianskej vojny v rokoch 1861 až 1865 bojovali za udržanie otroctva, je centrom znovu otvorených diskusií o rasizme a nerovnosti v Spojených štátoch, ktoré vyvolala smrť Afroameričana Georgea Floyda v rukách minneapoliskej polície.

„Tennessee je posiate sochami pripomínajúcimi konfederačných dôstojníkov. Na históriu by sa nemalo zabúdať, ale potrebujeme prestať idealizovať tých, ktorí si nezaslúžia našu chválu. Namiesto toho si uctime naozajstnú hrdinku z Tennessee, Dolly Parton,“ uvádza tvorca Alex Parsons vo svojej petícii. Parton si podľa neho takúto poctu zaslúži, pretože jej „filantropické srdce bezpochyby zmenilo svet k lepšiemu“. „Od nadácie Dollywood, ktorá poskytla knihy a štipendiá pre milióny amerických detí, po milióny dolárov, ktoré darovala desiatkam organizácií ako Červený kríž a centrá na výskum COVID-19, Dolly Parton dala tejto krajine a tomuto štátu viac, ako si títo konfederační dôstojníci mohli kedy myslieť, že vezmú,“ píše sa tiež v petícii.

Petíciu za výmenu pamätníkov už na portáli The Change.org podpísalo takmer 13-tisíc ľudí.

Dolly Parton sa na hudobnej scéne pohybuje od polovice 50. rokov minulého storočia. Je jednou z najúspešnejších country speváčok v histórii. Podľa odhadov predala približne 100 miliónov kópií albumov. Zatiaľ poslednú štúdiovku I Believe in You vydala v roku 2017. Parton je tiež úspešnou skladateľkou. Je autorkou viac ako 3000 piesní, a to vrátane hitov ako napríklad Jolene, Coat of Many Colors, 9 to 5, My Tennessee Mountain Home či I Will Always Love You, ktorý preslávila aj zosnulá Whitney Houston vo filme Osobný strážca (1992). Vyskúšala si tiež filmovú kariéru. Účinkovala napríklad v snímkach Od deviatej do piatej (1980), Falošný diamant (1984), Oceľové magnólie (1989), Frank McKlusky – likvidátor (2002) či Nahlas a naplno (2012). Speváčka má na konte jedenásť cien Grammy vrátane zlatého gramofónika za celoživotný prínos.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dolly Parton

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...