Ivan Trojan o úlohe vo filme Bourák: Zábava? Nie! Fakt tvrdá práca

Do slovenských kín príde vo štvrtok 2. júla komédia Bourák režiséra Ondřeja Trojana.

25.06.2020 00:00
Ivan Trojan Foto: ,
Herec Ivan Trojan.
debata (2)

Jednou z ústredných postáv bláznivej gangsterky je osemnásťročná Kamila, ktorá cíti akési nenaplnenie zo života. Pracuje v miestnej herni, ktorú však pre nový zákaz prevádzkovania hracích automatov nečakane zatvoria, vzťah nemá, len milenca, ktorý ju navštívi, keď má občas cestu mestom, kde Kamila žije. Kamila je na svoj vek celkom zrelá a hľadá niečo viac ako len povrchné vzťahy a bezduché zábavky, v meste sa celkom nudí a zúfalstvo do života sa jej vkráda i cez jej nedospelých rodičov, ktorým sa priamo pred jej očami deň po dni nenávratne rozpadá vzťah. Jej otec, večný pubertiak, kšeftuje s vrakmi áut a chodí tancovať rock'n'roll so ženou vyzerajúcou ako zo starého amerického katalógu na podprsenky. Rezignovanú matku balí zas Kamilin šéf, lokálny gangster, ktorému práve pre zákaz hracích automatov padol biznis. Kamila však napriek všetkému stále medzi rodičmi vníma jasné záblesky ich niekdajšej obrovskej lásky, a tak sa nevzdáva a rozhodne sa za svoju rodinu zabojovať. „Ja mám strašne rád tie figúrky a postavičky, ktoré si idú za nejakým snom, takých tých Don Quijotov. Je mi na nich hrozne sympatické, že tí ľudia sú slobodní. Oni sú niekedy márni, sú na zabitie, ale ja ich mám hrozne rád. A dojímal ma aj ten sociálny rozmer toho príbehu, tá téma rodiny,“ vyznal sa na utorňajšej tlačovej konferencii režisér Ondřej Trojan.

Sily pri tvorbe filmu spojil opäť so scenáristom Petrom Jarchovským. „Petr prišiel so scenárom v dobe, keď sme ešte ani nezačali točiť Tomana. Ja som od neho 15 rokov chcel film zo súčasnosti a on zrazu prišiel a povedal, že niečo také pre mňa konečne má. Tým scenárom chcel vzdať hold obdobiu rock'n'rollu a aj filmovému obdobiu na prelome 50. a 60. rokov, keď sa točili gangsterky a westerny, a keď sa začali točiť hudobné filmy, pretože ten rock'n'roll rozbehol takú novú éru. Mne sa tá látka veľmi páčila, takže sme sa ešte pred nakrúcaním Tomana dohodli, že keď dotočím toho, tak sa k tomu vrátime a natočíme to,“ priblížil Trojan. „A ďalší z dôvodov, prečo sa mi ten scenár páčil, bol, že som si hovoril ‚Jéééj, konečne by som mal veľkú, dôstojnú, peknú rolu pre môjho brácha‘…,“ vyznal sa režisér.

Pre Ivana Trojana bola práca na filme celkom náročná. „Už keď som si prvý raz prečítal scenár, tak prvé, čo mi napadlo, bolo ‚veľa práce‘. Nie je tam veľa dialógov, o ktoré by som sa mohol oprieť. On prvý raz prehovorí asi až v nejakej dvadsiatej minúte, vravel som si, ako naňho ísť, aby predsa len mal nejaký rozmer a aby bolo nejako dôvodné, prečo tá žena s ním vlastne je a prečo je ten vzťah niekde z nejakého dôvodu taký silný,“ priblížil Ivan Trojan. „A prečo veľa práce? No, dve tretiny filmu ten človek je len pod autom, v aute, pri aute, nad autom a pracuje s takými

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Trojan #Bourák

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...