Vedieť mlčať a načúvať, to je v dnešnej dobe umenie, tvrdí spevák Klus

Vedieť mlčať a načúvať jeden druhému, to je v dnešnej dobe podľa speváka a hudobníka Tomáša Klusa to najväčšie umenie. „V momente, keď sa človek naučí načúvať, je majstrom zenu v dnešnej dobe podľa mňa,“ povedal v rozhovore.

01.07.2020 13:00
Tomáš Klus Foto:
Český spevák a hudobník Tomáš Klus.
debata

Dnes to však ľudia podľa neho často robia celkom naopak. „Už sa nepočúvame, v rozhovoroch, ktoré vedieme, si už v polke toho, ako hovorí druhý človek, pripravujeme svoje argumenty…,“ poznamenal. Podľa Klusa za to môže súťaživosť. „Ja ako bývalý športovec by som to nemal vôbec hovoriť, ale proste musíme zrušiť súťaže, pretože to, ako je v nás podporovaný ten súťaživý duch, nás núti zabúdať na to najzákladnejšie, na to, že sme tu spolu a dôležité gro našej kooperácie je práve spolupráca,“ vyznal sa. „Bez toho, aby sme spolupracovali, tu proste nevydržíme. A ani do rozhovoru či dialógu by človek nemal ísť s tým, že musí niekoho poraziť, že musí zvíťaziť a musí argumentovať… Naopak, mali by sme doň vchádzať s tým, že sa necháme inšpirovať. Práve tým bujnieme a dostávame sa bližšie k pravde,“ poznamenal 34-ročný rodák z Třinca.

Sám by sa podľa vlastných slov chcel zamerať viac na počúvanie ako na rozprávanie. Najnovšie sa dokonca rozhodol nedávať už viac rozhovory na duchovné témy. „Mne sú tieto témy veľmi blízke, to pátranie po zmysle veškerenstva je moje životné hobby, milujem to, no už som si povedal, že nebudem dávať na túto tému rozhovory. Cesta každého z nás je totiž rýdzo individuálna a jedinečná, tak ako jedinečný je každý z nás, a to najhoršie, čo môžeme urobiť, je, že budeme nasledovať cestu niekoho iného. Moji fanúšikovia to robili. Chceli čítať rovnaké knižky ako ja, pozerať rovnaké filmy, robiť rovnaké veci a to potom nie je ono, robili presný opak, popierali tým to, čím v skutočnosti sú,“ skonštatoval umelec. „Ja prijímam zodpovednosť za celok a chcem prinášať čo najviac prospechu všetkým vnímajúcim bytostiam, no sám nemôžem vyslobodiť niekoho zo zakliatia samsáry, na to nemám skills a k Buddhovi mám ešte veľmi ďaleko, asi niekoľko eónov,“ zasmial sa.

Svet chce však naďalej ovplyvňovať pozitívnym spôsobom cez svoju tvorbu. „Nič nie je tak treba ako pozitívne veci,“ vyjadril sa. Podobný odkaz nesie i jeho najnovšia skladba Samé dobré veci, ktorú zložili spoločne so slovenským rapperom Suverenom. Nápad na pesničku prišiel celkom spontánne. „S Tomášom sme sa spoznali na koncertoch už pred iks rokmi a čoraz častejšie sme sa stretávali na rôznych akciách, a tak vo mne asi pred rokom vznikla taká myšlienka osloviť ho na spoluprácu. Spojil som to s tvorbou nového albumu Prometheus II., ktorý som práve vydal. Nakoniec to koncepčne zapadlo, prišiel som s konkrétnym nápadom, hľadal som nejaký spoločný most cez reggae, no nakoniec z toho vznikla taká popovka. Tomáš to dotvoril podľa seba a výsledkom sú Samé dobré veci,“ priblížil Suvereno.

Známy rapper kladie vo svojej novej tvorbe akcent najmä na zodpovednosť. „Zodpovednosť je alfa a omega, v celej mojej novej tvorbe sa snažím podať myšlienky zodpovedne a zrelo. Je to na mieste, keďže tým, čo skladám, ovplyvňujem masy mladých. Moji rovesníci si, bohužiaľ, často ani neuvedomujú, akým spôsobom zasahujú do života mladým a mnohokrát práve negatívne… Preto som sa rozhodol vydať sa cestou osvety, šíriť do sveta pozitívne myšlienky a tak trochu navádzať ľudí na to, aby vedeli zaujať stanovisko a uchopiť ten svoj život do vlastných rúk,“ povedal 35-ročný Bratislavčan, ktorý chodí už nejaký čas po školách, kde s mladými diskutuje o kyberšikane.

„Je to beh na dlhú trať, no po rokoch to konečne prináša plody. Hovoríme o tom, ako sa postaviť digitálnej kyberšikane, prezentujem im svoj osobný príbeh a základné princípy, ktoré mám aj v dospeláckej tvorbe, pretvorené rečou kmeňa mladých,“ uviedol interpret.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Klus #počúvanie

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...