Samotári vznikli pred 20-timi rokmi! Spoznali by ste barmanku Vesnu? Takto sa zmenila

Kultová komédia Davida Ondříčka a Petra Zelenku prichádza u našich českých susedov v obnovenej premiére po 20 rokoch od svojho vzniku do kín v digitálne reštaurovanej verzii.

05.07.2020 12:00
Jiří Macháček a Labina Mitevska Foto:
Jiří Macháček a Labina Mitevska vo filme Samotári.
debata

V roku 2000, kedy mal film premiéru, u divákov zabodoval na plnej čiare. Sedem mladých ľudí vo veku od 23 do 33 rokov sa na konci deväťdesiatych rokov vo veľkom meste pokúša praktizovať čosi, čomu sa predtým hovorilo milostný vzťah. A tak na seba milostne narážajú a nechávajú sa unášať naprieč dlhodobejšími či krátkodobými vzťahmi, ktoré ich dovedú späť do samoty.

Pred kamery sa vtedy postavili ešte nie celkom známi herci ako Jitka Schneiderová, Saša Rašilov, Ivan Trojan či Jiří Macháček. Práve on dostal za výkon v snímke Českého leva, pre Trojana išlo o prvú výraznú filmovú rolu. Samotári sa v čase svojho vzniku stali originálnou generačnou výpoveďou, mnohé „hlášky“ z filmu sa stali kultovými.

Hlavné ženské úlohy stvárnili herečky Jitka Schneiderová, ktorá si zahrala rolu Hanky a macedónska herečka Labina Mitevska. Tá sa predviedla v úlohe barmanky Vesny. Z peknej Schneiderovej, ktorá mala v čase nakrúcania Samotárov 27 rokov, sa stala jedna z najobsadzova­nejších českých herečiek.

Macedónska herečka  Labina Mitevska v roku 2019... Foto: Profimedia
Labina Mitevska Macedónska herečka Labina Mitevska v roku 2019 počas MFF v Berlíne.

Jej macedónska kolegyňa Labina Mitevska mala v čase vzniku filmu 24 rokov a vďaka svojej lámanej češtine a zaujímavému vzhľadu zostala pre divákov nezabudnuteľnou. Od čias Samotárov nakrútila ešte asi 20 filmov, objavila sa aj v snímkach, ktoré režírovala jej sestra, Teona Strugar Mitevska. Spoznali by ste v 44-ročnej herečke s čiernou hrivou a výraznou ofinou niekdajšiu Vesnu?

Jitka Schneiderová na aktuálnej fotografii. Foto: Profimedia
Jitka Schneiderová Jitka Schneiderová na aktuálnej fotografii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jitka Schneiderová #Samotári #Labina Mitevska

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...