Rasizmus pretrváva, lebo niekto má z neho úžitok, vyhlásil Harry s Meghan

Kým vojvodkyňa Kate a jej manžel, princ William už naplno naskočili do pracovných povinností vo Veľkej Británii, Williamov brat Harry s manželkou Meghan sa zapojili do diania v USA, kde sa usidlíli.

07.07.2020 12:16
Princ Harry a jeho manželka Meghan, vojvodkyňa... Foto:
Princ Harry a jeho manželka Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu.
debata (2)

V pondelok sa kráľovský pár, ktorý v januári ohlásil „odchod“ z kráľovskej rodiny a od pracovných povinností, zapojil a prihovoril v rámci videohovoru so štvoricou svetových a ekonomických lídrov. Spoločne hovorili o otvorení diskusie na tému rasovej či sociálnej nerovnosti a tiež sa snažili poukázať na to, akými riešeniami je možné zmeniť tento stav.

Harry poukázal na fakt, že sa niektorí bieli tvária akoby vlastnili isté privilégiá. „Pokiaľ ide o určitý druh inštitucionálneho a systémového rasizmu, je súčasťou spoločnosti a zostáva tam, pretože niekto z neho má úžitok,“ komentoval princ Harry.

Meghan podotkla, že mnoho z prejavov rasizmu, ktoré nás denne obklopujú, sa nedejú počas veľkých a ostrosledovaných momentov. „Sú to často tiché chvíle, v ktorých sa rasizmus a nevedomé predsudky … objavujú, skrývajú a ovplyvňujú situáciu, vládnu jej. A to sú tie nuansy, pre ktoré si myslím, že pre mnoho ľudí je mätúce pochopiť úlohu, ktorú v tom zohrávajú – buď pasívne alebo aktívne,“ vyhlásila zase vojvodkyňa Meghan, ktorá sama v minulosti čelila rasizmu a stretáva sa s jeho prejavmi aj po vstupe do britskej kráľovskej rodiny.

Napriek tomu, že protesty proti rasizmu, ktoré sa konali posledné týždne v USA, nie všetci schvaľujú, podľa Meghan je dôležitý proces zmeny. Už vraj nestačí len povedať, to som nebol ja. Mnohí ľudia sa po vražde Afroameričana Georga Floyda postavili a povedali dosť, už stačilo a vyrazili do ulíc.

Či sa situácia zmení je však ťažké odhadnúť. Vojvodcovský pár zo Sussexu sa minimálne pokúša o to, aby otázka na tému rasizmu zostala súčasťou diskusie na úrovni politických či vládnych predstaviteľov.

Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa...
Vojvodkyňa Kate z Cambridge počas návštevy...
+2Princ William a jeho manželka Kate, vojvodkyňa...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #rasizmus #diskusia #vojvodkyňa Meghan

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...