Lenny: Som vďačná, že som si ako dieťa zažila dobu bez mobilov

Česká speváčka Lenny je vďačná, že ako dieťa zažila dobu bez mobilných telefónov a internetu.

08.07.2020 09:57
Speváčka Lenny Foto: ,
debata

„Je pravda, že ako trinásťročná som veľmi nevedela, čo so sebou, mala som také divné vlasy, nosila som strojček, bola som trošku škaredé káčatko a čo by som v tom čase dala za jedno YouTube video, kde by mi ukázali, ako sa nalíčiť! Takže uznávam, niekedy by to bolo aj ku prospechu, no dnes na tom internete a mobile tie deti často až visia,“ povedala speváčka v rozhovore.

„No ťažko povedať, pretože mnohé deti sa zas pozeraním tých videí aj niečo učia, pozerajú napríklad veci v angličtine, nechcem teda hádzať všetkých do jedného vreca, no je fakt, že dnes už len málokedy vidíte tínedžera bez mobilu, napríklad s knižkou v ruke… Príde mi, že dnešné deti veľmi málo čítajú, a to je veľká škoda,“ dodala speváčka.

Rýchly prístup k službám a informáciám podľa nej mladým zároveň uberá na vynaliezavosti. „Môj otec si napríklad svoju prvú gitaru sám vyrobil, vtedy skrátka neboli, tak musel. Vzal si kus dreva, navrhol si ju a vyrezal. Keď som chcela gitaru ja, šla som už na nákup do obchodu, a tam sme si ju vyberali a dnešné deti si ju už len objednajú cez internet. No ten vývoj je daný aj generačne, oni za to nemôžu, tá doba je skrátka taká, veľmi rýchlo postupuje,“ usúdila 26-ročná rodáčka z Prahy.

Telefón a trávenie času na internete a na sociálnych sieťach sa sama podľa vlastných slov snaží zredukovať na minimum. „Keď niekam cestujem alebo mám pracovne nabitý deň, tak ten telefón vyberiem naozaj len vtedy, keď si potrebujem skontrolovať, koľko je hodín, naozaj nie som človek, ktorý by ho stále vyťahoval z vrecka. A nevisím ani na Instagrame. To je trošku dvojsečná zbraň, keďže ako umelec musím dbať aj na svoju propagáciu, no sú popravde aj dni, keď ho ani neotvorím. A na druhej strane je zas pravda, že niekedy ma tie príbehy alebo obrázky, ktoré tam ľudia zverejňujú, k niečomu aj inšpirujú. Nikoho však zúrivo nesledujem. Som rada, že sa mi v tomto podarilo nájsť si tú harmóniu,“ podotkla sympatická interpretka.

Vo voľnom čase si predsa len radšej otvorí knižku. „Teraz čítam knižku v angličtine, kde autor popisuje, ako umiestnenie rôznych štátov ovplyvňuje ich históriu. A ešte mám rozčítanú krásnu knižku od Sophie Amoruso, ktorá sa volá Girlboss. Je to vlastne taký jej životopis, rozpráva tam, ako založila svoju firmu a tak, no vo finále je úplne jedno, či ju alebo jej firmu človek pozná, je to skrátka také inšpiratívne, pekné čítanie. Teraz mám obdobie, že rada čítam veci zo života, ktoré ma môžu niečo naučiť alebo ma môžu nejakým spôsobom inšpirovať. Príbehy si odkladám na neskôr, keď bude nejaká dovolenka alebo na staré kolená, keď budem mať kopec času,“ zasmiala sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #internet #detstvo #Lenny

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...