Soňa Müllerová: Súkromie je teritórium, kam nikoho nevpustím

Moderátorka Soňa Müllerová (47) je moderná žena. Pri dvoch, takmer dospelých deťoch nemá pocit, že by mala sedieť doma a čakať na vnúčatá. Dni využíva naplno. Venuje sa rodine, učí sa cudzie jazyky, chodí do spoločnosti a športuje.

18.07.2008 05:00
Soňa Müllerová Foto:
Moderátorka Soňa Müllerová.
debata

Pred dvanástimi rokmi ste sa stali prvou dámou z televízie s vlastnou kolekciou.
Bola to dámska kolekcia v štýle biznis módy s názvom Model Soňa Müllerová. Mala som aj dve veľké módne šou. Prvá – Vystúpenie spriatelených armád – bola v réžii Karola Vosátka a provokujúca tým, že po móle sa prešla nahá žena. Spomínam si, že sme ju noc predtým našli v bare – tancovala pri tyči. Režisér ju naučil chodiť po scéne a ona sa potom v Evinom rúchu prešla v dyme a otvorila prehliadku. Nebolo to samoúčelné, nabaľovali sme na ňu šaty.

Dnes možno vidieť dámy v už len ušanovaných kostýmoch z vašej kolekcie Prečo?
Táto kapitola môjho života je už minulosťou. Firmy mali komerčné kritéria, ktoré ma obmedzovali. Chceli model z lacného materiálu, aby sa páčil a predával. Do roboty aj do spoločnosti. Konfekčné požiadavky ma zošrotovali a bolo po kreativite aj chuti pokračovať.

Nosili ste svoje modely?
Samozrejme. Mnohé sa robili sa podľa toho, či by som si ich obliekla ja.

Aj ste si sama niečo ušili?
Neviem šiť, ale mama mi ako mladej ušila veľa vecí. Nápady boli moje, strihy sme povyťahovali z Burdy.

Ste absolventkou štúdia slovenčiny a francúzštiny. Venujete sa jazykom aj dnes?
Dohovoriť sa s francúzštinou vo svete je ťažšie ako s angličtinou, takže sa teraz intenzívne učím angličtinu a chystám sa urobiť si medzinárodný certifikát. Keď sa mi to podarí, budem na seba hrdá.

Máte rada výzvy, je aj jazykový kurz jednou z nich?
Po jazykových kurzoch sa potĺkam štyri roky. Nielen preto, aby som sa naučila jazyk, ale som v kontakte s ľuďmi z iného ako televízneho prostredia. Neberú ma ako moderátorku, ale ako spolužiačku. Je to úžasné!

Čo vás naposledy najviac potešilo?
Napísala som dobre test z angličtiny! (smiech).

Ľudia od života kadečo očakávajú, aj vy?
Prestala som očakávať a začínam si vychutnávať každý deň. Možno preto, že moje veľké očakávania sa neskončili bohvieako. Je to smutné, ale vedome to robím až po tom, čo mi zomrel kamarát, bývalý kolega z divadla. Život sa nám obom tak rozbehol, že aj keď sme bývali neďaleko, neboli sme schopní stretnúť sa dvadsať rokov. Na pohrebe som si uvedomila, že sa musím zastaviť, poobzerať sa okolo seba a byť v kontakte s ľuďmi, s ktorými mi bolo dobre.

Čo sa zmenilo vo vašom súkromí?
Je to teritórium, kde nikoho nevpustím. Nielen z obavy z bulvarizácie, ale nie je mi vlastné komentovať intímne veci. Musím si nechať niečo pre seba.

V relácii Ľudia na jednotku predstavujete zaujímavé osudy a ľudí. Ovplyvnil vás niektorý?
Áno. Občas sa tam objavia ľudia so silnými príbehmi – napríklad nevidiaca Galina Kubalová. Mladá, so svojím osudom vyrovnaná moderná žena, milujúca manželka, ale bez dieťaťa. Držala som jej päste, ale priznám sa, neverila som, že sa jej ako nevidomej naozaj podarí adoptovať si dieťa. Z ničoho nemala obavy. Jediní, kto ich mali, boli ľudia okolo. Presvedčila nás. Dnes má už dvojročného Jakuba, ktorého si s manželom adoptovali ako polročného. Syna má celého ohmataného a túži aj po druhom dieťati.

Kto je pre vás človek na jednotku?
Mama. V tom, že je spoľahlivá, oddaná a vždy mi v rámci svojich možností pomohla. Má veľa energie, čo je závideniahodné. Mám okolo seba veľa milých ľudí, ktorým by som dala jednotku.

Máte reláciu v rozhlase, v televízii. Teší vás to?
Samozrejme. Už tretí rok nám s Petrom Pišťankom beží rozhlasová víkendová relácia Esprit. Máme medzi sebou zvláštny druh profesionálneho partnerstva, ako hovorí Peter, pricmrdávame si navzájom. Televízna relácia Ľudia na jednotku – to sú žánrovo moje kruhy, ale mám aj iné aktivity.

Išli ste vždy priamo do cieľa s jasnou predstavou?
Nikdy som nebola prototyp dravej a ambicióznej ženy, pomalšie som sa rozhodovala a nebolo pre mňa ľahké odmietať. Odkedy žijem sama s deťmi, pod tlakom zodpovednosti za ich výchovu som sa stala razantnejšou a samostatnejšou. V mnohých situáciách musím rýchlo rozhodovať za nás troch. Usúdiť, o čo sa mám usilovať a za čo bojovať. Nie je to ľahké, rozvedené ženy vedia, o čom hovorím.

Ste spokojná?
Som spokojnejšia ako pred rokmi. Som stabilnejšia, pevnejšia v rozhodovaní.

Určite k tomu prispieva aj fakt, že o seba dbáte a športujete.
K striedmosti ma viedla mama, k športu som sa priučila. Po behu sa cítim lepšie a starám sa o seba aj rozmarne voňavo: krémiky, masáže, kaderník, kozmetický salón. Starám sa aj o dušu, čítam knižky, meditujem, učím sa byť v kontakte sama so sebou.

A čo plastické operácie?
Chirurgické zákroky sú každého osobná vec. Podľa mňa žena nemusí vyzerať za každú cenu na dvadsaťpäť. Mala by vyzerať dobre na svoj vek.

Veríte zvláštnym schopnostiam, niečomu medzi nebom a zemou?
So spirituálnymi vecami som sa oboznámila pred rokmi. K ezoterike je iba kúsok, keď neviete ako v živote ďalej. Môžete sa tam opäť nájsť, ale aj stratiť. Tam som sa naučila viac o sebe, ale nestratila som kontakt s realitou.

Ste už takmer sedem rokov rozvedená. Ako by ste pomenovali vzťah s bývalým manželom?
Rodičovský. S Richardom máme dobrý vzťah. Spoločne riešime potreby našich detí, ale pritom máme každý vlastný súkromný život. Emku vtiahol do sveta hudby a naposledy boli na koncerte Kylie Minoque. Momentálne sa spolu pripravujeme na privítanie Filipa, ktorý sa po roku vráti zo štúdií v Amerike. Som zvedavá, čo sa zmenilo v jeho živote, aký je. Predsa len, už má sedemnásť rokov a vlastnú predstavu o budúcnosti.

Kde strávite dovolenku?
Filip musí robiť vyrovnávacie skúšky, dovolenkou sa mu prispôsobíme. S Emou sme boli niekoľko dní v Egypte už v máji. Možno ešte pôjdeme na nejaký grécky ostrov, ale prvoradý je Filip a jeho školské povinnosti.

Soňa Müllerová

Narodila sa 21. októbra 1961 v Trenčíne. Je absolventkou štúdia slovenčiny a francúzštiny na FF UK. Ako študentka hrávala na experimentálnej scéne pre divadlá malých javiskových foriem U Rolanda. V roku 1985 sa stala programovou hlásateľkou v Slovenskej televízii. Moderovala desiatky kultúrnych a spoločenských podujatí. Je bývalá manželka speváka Richarda Müllera. V Slovenskej televízii moderuje reláciu Ľudia na jednotku a v Slovenskom rozhlase lifestylovú talkshow Esprit. Je matkou dvoch detí Filipa (17) a Emy (14).

debata chyba

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...