Dua Lipa vyvolala prudké reakcie: Podporila krajný albánsky nacionalizmus

Po zverejnení inkriminovaného príspevku ju používatelia internetu obvinili z podpory albánskeho expanzionizmu.

22.07.2020 08:43
Speváčka Dua Lipa s trofejou na Global Awards... Foto: ,
Anglická speváčka, skladateľka a modelka Dua Lipa.
debata

Britská popová speváčka Dua Lipa vyvolala na internete prudké reakcie svojím tvítom, ktorý podporuje krajný albánsky nacionalizmus.

Informovala o tom v utorok stanica BBC. Lipa (24) počas uplynulého víkendu zverejnila mapu územia, ktoré zahŕňa Albánsko, Kosovo a časti susedných balkánskych štátov obývaných prevažne etnickými Albáncami. K obrázku je pripojená definícia slova autochtónny.

Po zverejnení inkriminovaného príspevku ju používatelia internetu obvinili z podpory albánskeho expanzionizmu. Niektorí speváčku označili za „fašistku“ a začali používať hashtag #CancelDuaLipa. Mapa je symbolom nacionalistov presadzujúcich myšlienku vytvorenia „Veľkého Albánska“. Výraz autochtónny znamená týkajúci sa pôvodného obyvateľstva na určitom území. Speváčkini rodičia pochádzajú z Kosova; Lipa sa narodila po tom, ako sa presťahovali do Británie. Dua Lipa zverejnila svoj príspevok krátko po tom, ako sa na internete objavila petícia vyzývajúca aplikáciu Apple Maps, aby zobrazovala Kosovo ako suverénny štát. V utorok ráno mala petícia vyše 120 000 podpisov.

Centrom tohto sporu je štatút Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Kosovo bolo odvtedy uznané väčšinou európskych vlád, ako aj Washingtonom, nie však hlavnými spojencami Belehradu vrátane Ruska. Albánski nacionalisti tvrdia, že ich predkovia sa usadili v danom regióne dávno pred Srbmi, a nárokujú si preto okolité územia. Srbi naopak tvrdia, že Kosovo je súčasťou ich krajiny a je späté s ich národnými dejinami.

Príspevok Duy Lipy, ako aj zmienenú petíciu podporila na Twitteri ďalšia britská speváčka s albánskymi koreňmi Rita Ora, ktorá sa narodila v roku 1990 v Prištine, terajšom hlavnom meste Kosova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #Dua Lipa

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...