Sam Mendes má 55! Získal si fanúšikov Bonda aj srdce krásnej Winsletovej! Potom jej ho zlomil

Britského režiséra Sama Mendesa, ktorý sa narodil 1. augusta 1965, preslávila hneď jeho celovečerná prvotina.

01.08.2020 00:00
Rok 2007: Herečka Kate Winslet Foto: ,
Rok 2007: Herečka Kate Winslet s manželom Samom Mendesom.
debata

Snímka Americká krása z roku 1999 získal päť Oscarov a tri Zlaté glóbusy, vrátane tých za najlepšiu réžiu. Podobný úspech už neskôr nezopakoval, hoci napríklad mafiánska dráma Road to Perdition (2002) či bondovka Skyfall (2012) sa dočkali vrelého prijatia od kritiky i divákov.

Herečka Monica Bellucci a režisér Sam Mendes... Foto: SITA/AP, Abraham Caro Marin
Monica Bellucci a Sam Mendes Herečka Monica Bellucci a režisér Sam Mendes spoločne pózujú fotografom v Španielsku.

V októbri 2015 mala premiéru 24. bondovka Spectre, ktorej réžie sa tiež ujal Mendes napriek počiatočnému odmietnutiu. Snímka zaznamenal vo Veľkej Británii a Írsku debutové víkendové tržby 20,1 milióna libier (v prepočte približne 25 miliónov eur), čo je najlepší výsledok pre bondovku v dejinách.

Jeho zatiaľ posledným filmom je dráma z prvej svetovej vojny s názvom 1917 z minulého roka. V roku 2000 dostal Mendes od kráľovnej Alžbety II. Rád britského impéria.

Rodák z Readingu s portugalskými koreňmi sa začal réžii venovať už počas štúdií na univerzite v Cambridge. V roku 1990 nastúpil do Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, kde sa podieľal na množstve úspešných predstavení – režíroval napríklad hru Richard III. Niekoľko rokov viedol tiež známe londýnske divadlo Donmar Warehouse v Londýne, kde slávil úspech s inscenáciou muzikálu Kabaret a podpísal sa aj pod mediálne sledovanú inscenáciu The Blue Room, v ktorej sa objavila hollywoodska filmová hviezda Nicole Kidman.

Nadšený hráč kriketu Mendes bol od roku 2003 ženatý s herečkou Kate Winslet, s ktorou má syna Joea Alfieho. Po ich rozvode v roku 2011 sa po jeho boku začala objavovať ďalšia herečka Rebecca Hall, vzťah s ňou potvrdil aj sám režisér. Svetové médiá začali po tomto priznaní Sama Mendesa špekulovať, či bola pekná tmavovláska príčinou jeho rozchodu s Kate Winsletovou.

Alison Balsom a nominovaný režisér Sam Mendes. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Alison Balsom a nominovaný režisér Sam Mendes. Alison Balsom a nominovaný režisér Sam Mendes.

Hall a Mendes sa totiž spoznali už v roku 2006 počas nakrúcania filmu „Starter For 10“, ktorý Mendes produkoval. Vzápätí ju angažoval do svojich dvoch divadelných projektov, s ktorými sa vybrali aj na turné. Ich vzťah však nevydržal. V roku 2017 sa Mendes oženil s hudobníčkou Alison Balsomovou, ich manželstvo je zatiaľ bezdetné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sam Mendes #Spectre #Skyfall

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...