Komik Steve Martin oslavuje 75! Držiteľ mnohých cien sa otcom stal pred 70-kou

Amerického herca Steva Martina, ktorý 14. augusta oslavuje 75. narodeniny, si európski diváci pamätajú najmä z bláznivých komédií a ako nasledovníka Petra Sellersa v úlohe inšpektora Clouseaua z Ružového pantera.

14.08.2020 00:00
Steve Martin Foto: ,
Komik Steve Martin.
debata

Za Atlantikom je však Martin považovaný aj za jednu z najuniverzál­nejších osobností filmového priemyslu. Presadil sa nielen ako komik, ale aj ako scenárista, spisovateľ, producent a hudobník. Moderoval aj oscarovú šou.

Rodák z texaského mesta Waco (1945) si svoje prvé publikum získal ako kúzelník a hráč na bendžo. Potom vyštudoval herectvo a preslávil sa vďaka televíznym show. Pri filme Martin zakotvil až koncom 70. rokov a od tej doby nakrútil niekoľko desiatok snímok. Medzi tie známejšie patria Sólo pre dvoch, Roxana, Hlava rodiny, Prepáč, si ženatý !, Život naruby, Trhák pána Bowfingera alebo Nejako sa to komplikuje.

Martin je od roku 2007 druhýkrát ženatý s novinárkou a spisovateľkou Anne Stringfieldovou, s ktorou sa oženil po trojročnom vzťahu. S manželkou má dcéru, otcom sa stal až ako 67-ročný. Súkromie si pritom až úzkostlivo stráži.

Je aj zberateľom umenia a píše divadelné hry a knihy. Za svoj bluegrassový album z roku 2009 získal dokonca cenu Grammy. Od Amerického filmového inštitútu (AFI) dostal v roku 2014 cenu za celoživotné dielo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steve Martin

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...