Exmilenka bývalého kráľa Juana Carlosa: 65 miliónov eur mi dal z lásky

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. (82), ktorý sa nedávno odsťahoval z krajiny, zatiaľ do Spojených Arabských Emirátov, mal podľa jeho niekdajšej milenky Corinny Larsenovej zrejme stovky účtov v cudzine.

21.08.2020 09:24
debata

Larsenová to uviedla v zverejnenom rozhovore s BBC. V ňom tiež tvrdia, že 65 miliónov eur jej v roku 2012 poslal kráľ na švajčiarskej konto z lásky. Pôvod peňazí, ktoré mohli byť podľa špekulácií tlače odmenou za ovplyvňovanie zákazok v Saudskej Arábii, nekomentovala. „To nechám na švajčiarskom prokurátorovi,“ uviedla Larsen, ktorá čelí v inej kauze vyšetrovaniu pre podozrenie z korupcie.

Exmilenka bývalého španielskej kráľa, Corinna... Foto: Profimedia
corinna larsen Exmilenka bývalého španielskej kráľa, Corinna Larsen.

„Zdá sa mi zvláštne, že zo štyridsaťročného modu operandi rodinného podniku sa zameriavajú na jednu osobu. A tou osobou som ja … Pretože v iných jurisdikciách musia byť stovky účtov,“ povedala BBC nemecko-dánska podnikateľka Larsen (56) s odkazom na štyridsaťročnú vládu Juana Carlosa I. Ten sa trónu vzdal v roku 2014 v prospech svojho syna Felipeho VI. v nádeji, že syn vylepší pošramotený obraz španielskej monarchie.

Okrem Felipeho švagra, neskôr odsúdeného za spreneveru a daňové podvody, pokazil vtedy povesť kráľovskej rodiny aj sám Juan Carlos I., keď si v čase ekonomickej krízy v roku 2012 tajne vyrazil na lov slonov do Botswany. Sprevádzala ho tam aj Larsen. „Nechcela som tam ísť,“ povedala teraz BBC s tým, že mala predtuchu, že sa stane niečo zlé. A stalo. Kráľ sa v Botswane pošmykol, zlomil si nohu v krčku a musel byť operovaný v Madride.

Bývalý kráľ Juana Carlos a jeho  manželka... Foto: SITA/AP, Manu Mielniezuk
Juan Carlos, Sofia Bývalý kráľ Juana Carlos a jeho manželka exkráľovná Sofia.

Vtedy už miestna tlač prestala plniť „tichú dohodu o nepísaní“ o kráľových milenkách. „Cesta do Botswany bola v tomto kľúčová. Za prvé, kráľ bol otvorene neverný kráľovnej Sofii, za druhé navštívil krajinu, kde Španielsko nemalo diplomatické zastúpenie a za tretie išlo o drahý výlet a nikto nevie, kto to platil,“ povedal pre BBC španielsky novinár José Antonio Zarzalejos.

Larsen, predtým známa pod aristokratickým menom Sayn-Wittgensteinová podľa bývalého manžela, BBC tiež povedala, že sa s kráľom zoznámila v roku 2004 na streleckých pretekoch. „Mal problém so zbraňou a ja sa v nich vyznám, tak som mu poradila,“ uviedla s tým, že vtedy už mala dve deti a žila v Londýne. Keď sa ho vraj pýtala na kráľovnú, povedal jej, že v súkromí majú každý svoj život, ale navonok musí spoločne reprezentovať korunu. „Kráľ vtedy práve ukončil takmer dvadsaťročný vzťah s inou ženou, ktorá tiež zaujímala dôležité miesto v jeho srdci,“ uviedla Larsen.

Juan Carlos I. sa zo Španielska odsťahoval s tým, že nechce komplikovať vládnutie svojho syna. Niektorí jeho odchod označili za útek pred justíciou, hoci Juan Carlos I. trestne stíhaný nie je a sľúbil, že súdom bude k dispozícii.

Tohtoročný rozruch okolo Juana Carlosa I. rozvírilo vyšetrovanie údajných úplatkov za zákazku na vysokorýchlostnú železnicu v Saudskej Arábii. Podozrenie na kráľa padlo kvôli nahrávkam, ktoré polícia zabavila pred pár rokmi bývalému policajnému komisárovi Josému Villarejovi vyšetrovanému kvôli korupcii, praniu špinavých peňazí či predaju kompromitujúcich informácií. Na jednej z nahrávok istá žena, podľa médií Larsen, hovorí o tajných kontách kráľa v cudzine. „Ako získava peniaze? Nastúpi do lietadla, ide do arabských krajín a vráti sa s hotovosťou v kufroch,“ tvrdí žena na jednej z nahrávok podľa serveru BBC Mundo.

Larsen tiež BBC povedala, že keď s ňou kráľ vzťah po výlete do Botswany ukončil, navštívil ju v Londýne šéf španielskej tajnej služby (CNI) a kráľov priateľ Félix Sanz Roldán a nabádal ju, aby nehovorila s novinármi. „Félix Sanz nebol jediný, kto kráľovi hovoril, že vzťah s Corinnou je nebezpečný a že sa jej nedá veriť,“ citoval server BBC profesora Fernanda Rueda z madridskej univerzity. Na otázku BBC, čo si myslia o obvineniach Larsenovej na adresu Juana Carlosa, odpovedal: „Nikto nevie, či je to pravda, alebo nie“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juan Carlos

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...