Josef Trojan potreboval pomoc otca, Ivana Trojana! Šarlatán mu dal zabrať

Obaja herci vo filme stvárnili hlavnú postavu, známeho českého liečiteľa a bylinkára Jana Mikoláška.

25.08.2020 00:00
Juraj Loj, Ivan Trojan, Josef Trojan Foto:
Juraj Loj, Ivan Trojan a Josef Trojan na festivale Berlinale, kde s filmom Šarlatán zožali veľký úspech.
debata (1)

Český herec Josef Trojan sa počas nakrúcania novej životopisnej drámy Šarlatán Agnieszky Holland veľa radil s otcom Ivanom. Dvojica interpretov stála pred náročnou úlohou – stvárniť známeho českého liečiteľa a bylinkára Jana Mikoláška, ktorý na jednej strane pomáhal davom ľudí, no na druhej mal odjakživa v sebe nekontrolovateľnú zlosť a skrytú agresiu. Ivan vo filme hrá Mikoláška v prítomnosti, Josef sa v snímke objavuje v retrospektívach zobrazujúcich jeho mladé roky.

"Konzultovali sme s otcom veľa vecí, najmä psychológiu tej postavy, ktorá je veľmi rozporuplná. Mladý Mikolášek je zároveň trošku iný, než ten starý. Stretáva sa s tými negatívnymi emóciami po prvý raz, prvýkrát spoznáva, že s ním nie je niečo úplne v poriadku, že je tam nejaká invazívnosť a nekontrolovateľná agresia… V staršom veku už to dokáže nejakým spôsobom kontrolovať, aj keď aj jemu to občas utečie. Konzultovali sme teda najmä tú psychológiu, do akej miery vlastne mám predávať tie negatívne stránky a kedy už nie, a potom sme sa snažili zladiť nejaké mechanické gestá, ktoré postupom času nezmiznú. Aby bolo divákovi jasné, že hráme jednu postavu a aby mu to nebilo do očí,“ priblížil v rozhovore Josef. „Bola to pre mňa krásna skúsenosť, a nielen si to s otcom zahrať, ale prejsť si s ním celou tou prípravou na tú rolu, tými dialógmi, tou diskusiou…,“ vyznal sa mladý Trojan.

Herečka Zuzana Kanócz a Juraj Loj na premiére...
Herečka Milena Minichová na premiére filmu...
+2Herečka Lucia Siposová na premiére filmu Šarlatán.

Jan Mikolášek herca podľa vlastných slov ako človek nesmierne fascinuje. „On podľa spisu naozaj vyliečil viac ako päť miliónov ľudí, čo je neuveriteľné číslo. Už to o tom človeku vypovedá, že skrátka chcel liečiť a že to bol v tom živote jeho primárny údel, taký akoby vyšší údel. On ten talent vnímal ako dar od boha a cítil, že to tomu bohu musí nejako vrátiť. Na druhej strane ale mal v sebe aj veľké zlo, ktoré nevedel vždy kontrolovať. Toto je taký zaujímavý kontrast… Hrať takúto postavu je pre herca proste krásne,“ poznamenal 19-ročný rodák z Prahy, podľa ktorého môže nová snímka povedať mnoho aj ľuďom v jeho veku.

"Jednak ten film v sebe združuje dve totality, najprv tú nacistickú, potom komunistickú a myslím si, že kým budú tieto strany a myšlienkové prúdy existovať, nikdy nebude na škodu si pripomínať, čoho sú schopné. Zároveň mám pocit, že pozrieť si film je pre mladých ľudí znesiteľnejšie, ako keby si mali o týchto veciach čítať alebo počúvať nejakú prednášku. A druhá vec je, a tá si myslím, že je dnes veľmi aktuálna, že je tam zobrazené to spojenie človeka s prírodou. Ten film ukazuje, aký obrovský dar je príroda. Nezaoberá sa jej ničením, ale tým, že je naozaj bohatá na mnoho darov, no myslím si, že aj toto by sme si mali každý deň uvedomovať a mali by sme pre tú prírodu aj niečo robiť,“ uzavrel herec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šarlatán #Josef Trojan

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...