Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu, protestujú proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa chystali na celý deň (16.9.) odmlčať na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

16.09.2020 14:00
Televízna a internetová celebrita Kim... Foto: ,
Televízna a internetová celebrita Kim Kardashian a jej manžel Kanye West.
debata

K iniciatíve sa pripojila napríklad Kim Kardashian West, ktorá má na Instagrame 188 miliónov fanúšikov.

Nová kampaň je pokračovaním projektu Stop Hate for Profit (Zastavme zisky z nenávisti), za ktorou stojí viac organizácií vrátane Ligy proti hanobeniu (ADL) či asociácia NAACP bojujúca za práva nebelošského obyvateľstva USA. V lete iniciatívu podporili stovky firiem, keď na mesiac prestali Facebooku zadávať reklamy.

K dennej odmlke od pridávania príspevkov na začiatku týždňa vyzval britský komik Sacha Baron Cohen, ktorý už dlhší čas volá po tvrdšom postupe sociálnych médií proti škodlivému obsahu. „Túto stredu 16. septembra zmrazím svoj Instagram, aby som Markovi (Zuckerbergovi, šéfovi Facebooku – pozn.) odkázal, nech zastaví zisky z nenávisti. Kto sa pridá?“ napísal Cohen.

Okrem Kardashianovej Westovej na výzvu zareagovali herci Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence alebo Mark Ruffalo, speváčka Katy Perry či britská modelka Naomi Campbell. Reportérka agentúry Bloomberg však na Twitteri upozornila, že Campbell aj po ohlásení bojkotu pridávala na svoje účty nové príspevky.

Kardashian West, ktorej instagramový profil je jedným z najsledovanejších na tejto platforme vlastnenej Facebookom, oznámila pozastavenie aktivity aj na facebookovom účte. „Milujem fakt, že s vami vďaka Instagramu a Facebooku môžem byť v priamom spojení, ale nemôžem sa nečinne prizerať a mlčať, zatiaľ, čo tieto platformy umožňujú šírenie nenávisti, propagandy a dezinformácií … Dezinformácie zdieľané v sociálnych médiách majú vážny dopad na naše voľby a podkopávajú našu demokraciu,“ napísala.

Facebook na novú vlnu kritiky bezprostredne nereagoval. Predstavitelia spoločnosti tento rok uznávajú, že ich ťaženie proti prejavom nenávisti či volebným dezinformáciám má stále rezervy, zároveň ale uvádzajú, že v týchto oblastiach v posledných rokoch firma urobila pokrok. V druhom štvrťroku platforma zakročila proti 22,5 miliónom príspevkom v súvislosti s porušovaním pravidiel o šírení nenávisti.

V júli závery auditu, ktorý mapoval prístup najväčšej sociálnej siete sveta k dezinformáciám a nenávistným príspevkom, uznali „významný pokrok v niektorých oblastiach“, zdôrazňujú však potrebu ďalších krokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Kardashian West

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...