Záhadná na plátne aj v živote! Greta Garbo svoje tajomstvá nikdy neprezradila

Jedna z najslávnejších filmových herečiek medzivojnovej éry sa narodila 18. septembra 1905 ako Greta Gustafsson, celý svet ju však pozná ako Gretu Garbo.

18.09.2020 00:00
debata

Excelovala okrem iného ako Mata Hari, Kráľovná Kristina či Anna Kareninová a do dejín filmu sa zapísala rolami krásnych a záhadných „osudových žien“. Počas úspešnej hollywoodskej kariéry Garbo nenakrútila na rozdiel od mnohých iných hviezd jediný prepadák – možno aj preto, že kariéru ukončila už ako 36-ročná.

Greta Garbo v roku 1946. Foto: SITA/AP
Greta Garbo Greta Garbo v roku 1946.

Dievča narodené vo štokholmskej robotníckej rodine muselo už od svojich 14-tich rokov zarábať prácou v holičstve, cesta ku sláve sa jej otvorila, keď predávala klobúky v obchodnom dome a nafotila prvé reklamné snímky. Do najvyššej herecké ligy ju povýšil slávny škandinávsky režisér Mauritz Stiller, ktorý jej vymyslel pseudonym Garbo a s ktorým v roku 1925 dobyť Hollywood. A podarilo sa jej to napriek tomu, že bola podľa vtedajšieho vkusu príliš vysoká a chudá.

Bola však úžasne fotogenická a na zvodnosti jej pridával aj zastretý alt so švédskym prízvukom. „Z Garbo vyžarovalo z očí niečo, čo nebolo vidieť, kým ju kamera nezabrala v detaile,“ vysvetľoval kedysi režisér Clarence Brown hlavnú herečkinu devízu. Úspech na plátne sprevádzalo tajomno okolo jej súkromného života. Špekulovalo sa o rôznych milostných aférach, s mužmi i ženami, rozhovory, kde by to potvrdila či vyvrátila, ale Garbo zo zásady neposkytovala.

Greta Garbo na zábere z roku 1931. Foto: SITA/AP
GRETA GARBO Greta Garbo na zábere z roku 1931.

Potom, čo na začiatku 40. rokov opustila filmový svet, stiahla sa Greta Garbo definitívne do ústrania. V roku 1953 si zakúpila rozľahlý byt v New Yorku, veľa cestovala s priateľmi, zbierala obľúbeného Renoira. Často ju svedkovia zahliadli, ako sa po New Yorku prechádza v slnečných okuliaroch a šatke a nakupuje – najradšej na blšom trhu. Zomrela vo veku 84 rokov 15. apríla 1990, bezmála polstoročie po ukončení svojej slávnej filmovej kariéry, bez toho, aby o sebe vydala nejaké svedectvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Greta Garbo

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...