Ako sa staráte o svoju pleť?

Ako je možné, že kým vy musíte maskovať vrásky make-upom, vaša spolužiačka zo strednej školy má pleť hladkú ako bábätko? Kým začnete obviňovať svoje gény a vážne uvažovať nad plastickou chirurgiou, skúste sa zamyslieť nad tým, ako sa o svoju pleť staráte.

28.08.2005 12:01
debata

Starostlivosť o pleť, životospráva i technika líčenia vám môžu roky ubrať alebo, naopak, pridať. Môžete používať tie najdrahšie krémy, no keď fajčíte a nadmerne sa vystavuje slnečným lúčom, vaša pleť nikdy nebude vyzerať perfektne. Rovnako, ako keď zabúdate na každodenné večerné odličovanie či dostatok spánku.
Pleť v každom veku má svoje špecifiká a vyžaduje inú starostlivosť. Čo robiť, aby vyzerala zdravo a mlado? Niekoľko rád nám poskytla dermatologička MUDr. Ľudmila Lipková z dermato-estetického centra Vitaderma:

Do 25 rokov
Pleť je pružná, hladká, má optimálnu vlhkosť, preto ešte nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Stačí ju dostatočne hydratovať a chrániť pred UV žiarením, ktoré v nadmernom množstve vedie k predčasnému starnutiu pleti. Ku každodennej starostlivosti patrí používanie denného krému, ktorý si treba vybrať podľa typu pleti (mastná, suchá, zmiešaná). Ideálne sú hydratačné krémy ľahšej konzistencie, pričom pri zmiešanej pleti, ktorá v tejto vekovej skupine obyčajne prevažuje, možno zvoliť aj tie, ktoré majú zmatňujúci efekt na T-zónu (čelo, nos, brada). Okrem toho dôležité je pleť pravidelne čistiť prípravkami, ktoré ju nepodráždia. Ak máte problémy s akné, pokožku násilne neodmasťujte pleťovými vodami s obsahom alkoholu. Odmastená pleť totiž automaticky začne produkovať viac mazu a akné sa nezlepší, ale, naopak, zhorší. Nikdy tiež nevytláčajte vyrážky v domácich podmienkach, radšej zájdite raz za 3–4 týždne na kozmetiku. V tejto vekovej kategórii zabudnite na nočný krém, denný vám úplne postačí. Priveľmi výživné nočné krémy zbytočne pleť mastia.

Od 25 do 35 rokov
V tomto období sa už začína proces starnutia, aj keď to nemusí byť ešte viditeľné. Prvé vrásky obyčajne nie sú až také výrazné. Ide o vrásky mimické, ktoré sa tvoria okolo úst, očí a na čele. Pleť je o niečo suchšia, produkuje asi o 30 percent menej mazu a postupne sa znižuje aj produkcia estrogénov, čo vplýva okrem iného na tvorbu kolagénu. Na pleti už vidno nedostatok spánku alebo to, keď si ju večer neodlíčite. Veľmi dôležitá je ochrana pleti pred UV žiarením, preto sa treba vyhýbať nadmernému opaľovaniu a soláriám. Z kozmetických prípravkov sú ideálne hydratačné krémy, ktoré podporujú mikrocirkuláciu a pleť rozžiaria, s obsahom vitamínu C, E, AHA kyselín.

Od 35 do 45 rokov
Proces starnutia pleti sa zvýrazňuje. Všetko to, čo po minulé roky negatívne vplývalo na pokožku – nadmerné opaľovanie, fajčenie, stres, nevyvážená strava či nedostatok spánku – sa na koži už viditeľne prejavuje. Pleť ochabuje, vyzerá unavene, môže mať sivasté zafarbenie, vrásky sa postupne prehlbujú, môžu sa objaviť popraskané žilky, pigmentové škvrny a rozširujú sa póry.
Najdôležitejšie je pleť spevniť a regenerovať, lebo postupne dochádza k úbytku a zriedeniu kolagénových a elastínových vlákien. Denný krém by mal pleť už nielen hydratovať a chrániť pred UV žiarením, ale aj vyživovať. Okrem toho už treba používať aj nočný krém. 
Nezabúdajte na vhodnú stravu, ktorá by mala obsahovať veľa zeleniny, ovocia a nízkotučných mliečnych výrobkov, a tiež na dostatok spánku.
Od 45 rokov

Na pleti sa už výrazne prejavuje starnutie – to, ktoré je geneticky podmienené a aj to, ktoré má na svedomí slnečné žiarenie.  Menej kolagénu a elastínu zodpovedá za stratu pružnosti pleti, ochabnutosť a výrazné vrásky. Čoraz väčším problémom sú aj pigmentové škvrny a rozšírené žilky.
Samozrejmosťou by mal byť už nielen denný a nočný, ale aj očný krém určený na zvlášť citlivú pokožku okolo očí.  Okrem vitamínov A, C, E môžu  krémy obsahovať aj fytohormóny, napríklad sóju. Vhodné sú aj  sérové kúry, ktoré väčšinou treba brať počas troch týždňov, a pleti dodajú všetko, čo potrebuje. Kto má problémy s pigmentáciou, môže skúsiť  krémy s bieliacimi účinkami. No a pri dennom kréme by ste nemali zabúdať ani na maximálnu ochranu pred UV žiarením.

debata chyba

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...