Krvavý šport bol zlom! Jeho svaly ženy priťahovali, oženil sa 5-krát. Van Damme má 60

Belgický herec a šampión bojových umení Jean-Claude Van Damme sa stal známy hlavne účinkovaním v akčných filmoch. 18. októbra sa dožíva okrúhlej šesťdesiatky.

18.10.2020 14:00
Film Expendables Van Damme Foto: ,
Belgický herec Jean-Claude Van Damme oslavuje 60-ku (záber z roku 2012).
debata

Jean-Claude Van Damme sa narodil 18. októbra 1960 v rodine majiteľa kvetinárstva. Už ako 10-ročný sa začal venovať bojovým umeniam. Na plátne sa po prvý raz ukázal vo francúzskom filme Rue Barbare a nasledoval film Monaco Forever. V tom čase sa rozhodol vzdať sa výnosného fitnes-centra v Bruseli a odišiel najskôr do Hongkongu, neskôr do USA s víziou stať sa filmovým hercom.

Jeho začiatky na novom kontinente boli ťažké – spával v prenajatom aute, robil podradné práce. Náhoda chcela, že mladého vyšportovaného muža si konečne začal všímať aj filmový priemysel. Po dvoch podradnejších úlohách (filmy Breakin a No retreat, No surrender), mal hrať jednu z vedľajších úloh vo filme Predátor s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Ešte pred začiatkom nakrúcania sa však stihol pobiť s kaskadérom a z nakrúcania odišiel.

Zľava:  Sylvester Stallone, Arnold... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Sylvester Stallone Zľava: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme v roku 2012 na premiére filmu "The Expendables 2".

Zlomom vo Van Dammeho kariére sa stala postava Franka Duxa vo filme Krvavý šport. Táto úloha mu síce priniesla nomináciu na najhoršiu novú hviezdu roka 1988 a neslávne známu Zlatú malinu, ale film sa pre herca stal odrazovým mostíkom na získanie lukratívnejších ú­loh.

Herec Jean-Claude Van Damme pózuje na...
Herec Jean-Claude Van Damme si zapózoval s...
+5Herec Jean-Claude Van Damme a jeho manželka...

Do hlavného hollywoodskeho prúdu prenikol Van Damme v 90-tych rokoch 20. storočia, kedy sa začala jeho spolupráca so známymi zahraničnými režisérmi. K najznámejším filmom tohto obdobia patria Kickboxer (1989), Dvojitý zásah (1991), Univerzálny vojak (1992), Niet úniku (1993), Živý terč (1993), Náhla smrť (1995) a film Timecop (1994), za ktorý zožal pochvalu aj od inak prísnych filmových kritikov. Mnohé z filmov, v ktorých belgický herec účinkoval, majú hlavný motív opätovného oživenia mŕtvych, prípadne existenciu dvojníka hlavnej postavy. On sám sa stal scenáristom, režisérom a hlavným protagonistom filmu Súboj cti (1996). Ale zahral si napríklad sám seba v populárnom seriáli Priatelia.

V roku 2015 ohlásil herec rozvod s manželkou, Gladys Portugues. Išlo pritom už o druhý rozvod páru. Dvojica sa po prvý raz zosobášila v roku 1987, no manželstvo im vydržalo len päť rokov. Po druhý raz si povedali „áno“ v roku 1999. Majú spolu syna Kristophera a dcéru Biancu. S herečkou Darcy LaPierovou má herec syna Nicholasa (25). Celkovo bol ženatý 5 razy, je otcom troch detí.

Jean-Claude Van Damme a jeho manželka Gladys... Foto: SITA/AP, Sang Tan
Jean-Claude Van Damme Jean-Claude Van Damme a jeho manželka Gladys Portugues v roku 2012. Už sú rozvedení.

Svaly a sláva sympatického Belgičana priťahovala aj mnohé krásky. Jeho najznámejšou ex je bezpochyby austrálska speváčka Kylie Minogue, s ktorou prežil románik v deväťdesiatych rokoch potom, čo sa stretli pred kamerami filmu „Street Fighter“. Médiá ho spájali aj s monackou princeznou Stephanie či herečkou Tatum O’Neal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Big hello from me and my gentle giant friend! #Netflix #TheLastMercenary #JCVD

Príspevok, ktorý zdieľa Jean-Claude Van Damme (@jcvd),

Čerstvý 60-nik je aktívny aj na Instagrame, kde ho sleduje vyše 5 milióna ľudí. Fanúšikom často ponúka zábery svojho tela, ktoré o svaly neprichádza ani s pribúdajúcim vekom. Van Damme žije aktívnym životným štýlom, posilňovne a tréningov sa nevzdáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jean-Claude Van Damme #bojové umenia #krvavý šport

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...