Kim Kardashian poslala na pomoc Arménsku milión dolárov

Predstavitelia početnej arménskej etnickej skupiny, do ktorej patrí aj televízna hviezda Kim Kardashian, si odriekajú značné finančné obnosy, aby pomohli svojej domovine, ktorú zasiahol konflikt o Náhorný Karabach.

19.10.2020 12:50
Televízna a internetová osobnosť Kim Kardashian... Foto: ,
Televízna a internetová osobnosť Kim Kardashian West pózuje fotografom.
debata

Kým samotné Arménsko má menej ako tri milióny obyvateľov, v zahraničí podľa odhadov žije asi osem miliónov etnických Arménov, píše agentúra Reuters. Prostriedky vyzbierané v zbierkach putujú na zabezpečenie naliehavých potrieb, ako je zdravotnícka pomoc či prístrešie. Arméni udomácnení v cudzine ale posielajú do vlasti nezanedbateľné sumy dlhodobo.

Platby zo zahraničia minulý rok zodpovedali približne desiatim percentám arménskej ekonomiky. Pandémia koronavírusu však spôsobila takmer 20-percentný prepad týchto fondov, hoci koronavírus decimuje aj arménsku ekonomiku a výdavky krajiny na obranu stúpajú. Arméni žijúci v zahraničí ale stále môžu prísť na pomoc. Od doby, kedy na konci septembra vypukli boje o Náhorný Karabach, už bolo podľa najväčšej arménskej neziskovej organizácie Hayastan All Armenian Fund na humanitárne účely vyzbieraných 120 miliónov amerických dolárov a príspevky stále narastajú.

Kim Kardashian tento mesiac oznámila, že darovala milión dolárov arménskemu fondu so sídlom v Los Angeles, nezávislej neziskovej organizácii, ktorá zhromažďuje prostriedky na humanitárne potreby a rozvojovú pomoc v Arménsku a pre Náhorný Karabach s prevažne arménskym obyvateľstvom. Tiež futbalista Henrich Mchitarjan, ktorý hrá v talianskom klube AS Rím a je ambasádorom Detského fondu OSN (UNICEF), na twitteri vyzýva na posielanie príspevkov a apeluje na Rusko, Francúzsko a Spojené štáty, aby sa pričinili o mier a predišli tak humanitárnej katastrofe.

„Arménska diaspóra je malá, ale jej jednota je naša silná stránka,“ povedal pre Reuters 26-ročný Dereník, ktorý má arménske korene, ale narodil sa a vyrástol v Londýne. „Súčasná situácia Arménsku znepokojuje, bojíme sa na diaľku a darovanie peňazí je prostriedok ako docieliť určitý stupeň vnútorného pokoja,“ vysvetlil. Dereník sa domnieva, že Azerbajdžan, ktorý disponuje ropným bohatstvom a teší sa podpore Turecka, má pred Arménskom náskok ako vo finančných, tak aj v armádnych prostriedkoch.

Nádej, že pokoj zbraní, na ktorom sa Arménsko a Azerbajdžan dohodli v sobotu, ukončí boje, sa rozplynuli a počet obetí konfliktu stále narastá. Rusko, ktoré má s Arménskom dohodu o obrane, zatiaľ naseba vzalo úlohu nestranného sprostredkovateľa usilujúceho sa o mier a pomohlo sprostredkovať sobotňajšiu dohodu o pokoji zbraní. Podľa webu Hayastan All Armenian Fund ale práve od Rusov pochádza veľa osobných finančných darov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Kim Kardashian West

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....