Hviezdny klavirista Keith Jarrett čiastočne ochrnul, hrať zrejme už nikdy nebude

Slávny americký klavirista Keith Jarrett po dvoch prekonaných mŕtviciach možno už nikdy nevystúpi na verejnosti.

23.10.2020 13:00
Keith Jarrett Foto: ,
Keith Jarrett na archívnej snímke.
debata

V rozhovore s denníkom The New York Times priznal, že má čiastočne ochrnutú ľavú polovicu tela a ťažkosti mu robí aj chôdza s paličkou.

Jarrett je považovaný za jedného z najväčších žijúcich pianistov. Známy je nielen ako jazzová legenda a nedosiahnuteľný improvizátor, ale aj ako vynikajúci interpret klasickej hudby, napríklad barokového velikána Johanna Sebastiana Bacha.

„Moja ľavá strana je stále ešte čiastočne ochrnutá,“ povedal denníku 75-ročný hudobník. Podľa NYT je nepravdepodobné, že bude ešte niekedy verejne hrať. „Neviem, ako bude vyzerať moja budúcnosť,“ pripustil sám Jarrett. „Momentálne sa necítim ako pianista,“ dodal. Okrem iného prezradil, že keď si nedávno skúšal zahrať niektoré známe jazzové melódie vo svojom domácom štúdiu, zistil, že ich zabudol.

Jarrett mal posledný koncert v roku 2017 v newyorskej Carnegie Hall a potom sa odmlčal. Až tento mesiac odhalil, čo sa mu stalo: prvú mozgovú príhodu utrpel vo februári 2018 a druhú v máji toho istého roku. „To najlepšie, čo ešte môžem očakávať od svojej ľavej ruky je, že v nej azda budem schopný udržať šálku čaju,“ posťažoval sa teraz Jarrett, ktorý je pre mnohých fanúšikov i kritikov najlepším žijúcim jazzovým pianistom na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvica #Keith Jarrett

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...