Zápal vedľajších nosových dutín bolí!

Iste ste to už zažili. Onen pocit, že namiesto hlavy máte nafúknutý balón. Nos ste mali upchatý, v ušiach zaľahnuté, v oblasti tváre a najmä čela ste pociťovali tlak na prasknutie. Bolesť sa zhoršila najmä pri zmene polohy hlavy a priam neznesiteľnou sa stávala v predklone.

03.04.2006 08:00
debata

To už ste nevedeli, či vás bolí celá hlava alebo len tvár či horný rad zubov. Hlieny stekajúce do hltana vás dráždili na kašeľ, pridružiť sa mohla teplota až horúčka, v niektorých prípadoch dokonca opuchy okolo očí. Áno, hovoríme o obávanej komplikácii nádchy – zápale vedľajších nosových dutín odborne nazývanom aj sínusitída.

Nos nielen na ozdobu
Naše mamy mali pravdu, keď nás v detstve, najmä počas zimy, upozorňovali, aby sme dýchali cez nos. Ten totiž nemáme len na ozdobu, ale je to dobre strážená vstupná brána do nášho tela. Dýchanie cez nos je veľmi dôležité, pretože sa tak ohrieva aj zvlhčuje vzduch, ktorý dýchame. Zároveň sa filtrujú nečistoty, najmä prachové čiastočky, ktoré by inak zaťažovali pľúca a zadržiavajú sa mikroorganizmy, ktoré by spôsobovali infekcie. Dýchanie nosom sa do veľkej miery podieľa dokonca na vnímaní chuti, a to všetko funguje skvele, ak vzduch prúdi nosom tak, ako má.
Na čo máme nos, teda vieme, ale na čo slúžia tzv. prínosové alebo vedľajšie nosové dutiny?

Odborne sa im hovorí aj sínusy a ide o dutinky, ktoré sú ohraničené nosovými a ďalšími tvárovými kosťami. Okrem toho, že vedia poriadne skomplikovať nádchu, nie je ani odborníkom úplne jasné, aká je ich presná úloha v organizme. Sliznica v nich, rovnaká ako sliznica v nosovej dutine, sa môže zapáliť a dutiny sa vyplnia hlienom, ktorý nevie odtekať cez úzke, 1–3 mm široké kanáliky, ktorými sú prínosové dutiny spojené s nosovou dutinou. Hromadiaci sa hlien, ktorý nevieme vysmrkať, je ideálnym prostredím na množenie baktérií.

Infekciou bývajú najčastejšie postihnuté dve hlavné dutiny – čeľustné a čelové. Aj podľa toho bolesť vystreľuje niekedy väčšmi do oblasti horných zubov, inokedy do čela. Čeľustné dutiny sú navyše spojené s Eustachovou trubicou, a tak sa môžu stať cestou prenosu infekcie dokonca aj do ucha. Zápal prínosových dutín spoločne so zápalom stredného ucha patria medzi infekcie horných dýchacích ciest. Z hľadiska bolestivosti veru ani v jednom prípade nejde o nič, čo by si chcel človek zopakovať.

Akútne a chronické štádium
Zápal vedľajších nosových dutín je diagnózou, ktorá postihuje skôr deti v školskom veku a dospelých. Príčina je jednoduchá: Dojčatá ešte nemajú čelovú dutinu a čeľustné dutiny sú vyvinuté len málo. Vyvinuté čelové dutiny sa objavujú vo veku piatich, šiestich rokov veku a vtedy sa už môžu objaviť aj ich prvé zápaly. Ak opuch nosovej sliznice uzavrie jemné otvory medzi hlavnými nosovými a prínosovými dutinami, obmedzí sa tak odtok hlienu a podporí rast baktérií, problém je na svete.
Zápal prínosových dutín môže byť akútny, chronický (príznaky trvajú nad 8 týždňov) alebo recidivujúci (opakuje sa štyrikrát ročne). Zápal môže zasiahnuť napríklad len jednu z dutín, v takom prípade však zvyčajne ide o špecifickú príčinu jeho vzniku, napr. krivú nosovú priehradku, problém so zubom a podobne. Dôležité je teda vyriešiť prvotný problém, pre ktorý k zápalu došlo, najmä ak je závažný a opakuje sa.

Hlavnou zásadou liečby akútneho zápalu prínosových dutín je potlačiť infekciu, bolesť, obnoviť priechod v úzkych kanálikoch, ktoré spájajú prínosové dutiny s nosovou a predísť tak prechodu do chronickej, pretrvávajúcej fázy zápalu. Chronické štádium síce menej bolí, ale hromadiaci sa hnis môže ohrozovať svoje okolie a skončiť dokonca hnisavým zápalom mozgových blán či mozgu. Dokázané je však, že chronická sínusitída môže prispievať k vzniku astmy. Podľa knihy Alergia od A po Z výskumy na deťoch s astmou a sínusitídou dokázali vo vyše 80 percent prípadov, že keď sa vylieči sínusitída, nie sú potrebné ani lieky na astmu, u 85 percent postihnutých zmizne aj hvízdavé dýchanie. Túto súvislosť môže spôsobovať zadná nádcha (hlien steká z nosa po zadnej stene hltana do dýchacích ciest), zvýšené dýchanie ústami alebo nervové spojenia medzi sínusmi a prieduškami. To všetko môže prispievať aj k rozvoju zápalu v dolných dýchacích cestách!

Výplachy, spreje aj kvapky
Nekomplikovaný zápal prínosových dutín, keď cítime počas nádchy prvé tlaky v oblasti dutín, najmä pri predklone, ktoré sa zhoršujú v priebehu dňa, sa dá liečiť v domácich podmienkach.

Uvoľniť nos a prinútiť hlieny, aby začali vytekať, je v domácich podmienkach možné niekoľkými spôsobmi. Kvapiek, ktoré uvoľňujú nos tým, že vďaka ich účinku v nose spľasne zdurená nosová sliznica (tzv. dekongestív), je na našom trhu dostatok. Treba si však zapamätať, že doba užívania je obmedzená zvyčajne na 7–10 dní, inak hrozí rozvoj závislosti, tzv. sanorinizmus. Ak ich nebudeme používať s mierou, dostaneme sa do začarovaného kruhu, navyše vysušujú nosovú sliznicu. Mnohí odborníci dnes dávajú prednosť preplachovaniu nosa (aj preventívnemu) buď s pomocou prípravkov s morskou či minerálnou vodou, ktoré dostať kúpiť v lekárni, alebo fyziologickým roztokom kuchynskej soli (roztok musí mať približne rovnakú chuť ako slzy, nesmie na jazyku páliť). Otolaryngológ prof. Bruce Jafek z Denveru odporúča rozmiešať v dvoch pohároch vody lyžičku jedlej soli a štipku jedlej sódy. Roztok naliať do skúmavky, zakloniť hlavu, stlačiť si jednu nosnú dierku a zmes vtiahnuť do seba. To isté zopakovať s druhou. Predávajú sa však na to aj špeciálne nádobky nazývané neti, ktoré pripomínajú malý čajník. Také nádobky používajú jogíni, ale aj pacienti s cystickou fibrózou.

Z voľnopredajných prípravkov možno kúpiť sirupy a tablety, ktoré pomáhajú uvoľniť dutiny, skvapalňovať hlien a umožňujú jeho vykašľanie a vysmrkanie. Prispievajú k tomu aj inhalácie, teplé obklady. Alergikom so sínusitídou sa predpisujú aj celkové antihistaminiká, môžu byť kombinované s efedrínom, čo je látka, ktorá tiež pomáha uvoľniť nos, a lokálne kortikoidy do nosa v podobe kvapiek, ktoré potláčajú zápal.

Punkcia nemusí bolieť
Ak má pacient so zápalom prínosových dutín veľké bolesti, ak trvá jeho nádcha viac ako sedem dní, ak z nosa vyteká krvavý hlien, alebo sa zápaly objavujú viac ako tri raz do roka, treba určite vyhľadať odborného lekára ORL, ľudovo povedané, krčiara. Lekár by mal urobiť výter a na základe kultivácie zistiť, aká baktéria spôsobuje problém. Laboratórium urobí dokonca test citlivosti na antibiotiká, aby mohli byť nasadené cielene. Niektorí odborníci však tvrdia, že prienik antibiotík do dutín, najmä chronicky zápalovo zmenených, je minimálny, takže by sa mali nasadzovať iba pri vysokých horúčkach, komplikáciách a pretrvávajúcich problémoch, ktoré nereagujú na lokálnu liečbu. Niekedy sa dajú antibiotiká aplikovať priamo do postihnutej dutiny, a tak sa možno vyhnúť ich podávaniu v tabletkách.

Do vedľajších nosových dutín sa dá nazrieť endoskopom (táto metóda je najlepšia na určenie polohy nenádorových výrastkov – polypov), prínosové dutiny sa dajú zobraziť aj s pomocou rtg vyšetrenia alebo počítačovej tomografie (ktoré dutiny sú postihnuté, koľko je v nich hlienu atď.).

Mnohí pacienti sa boja chirurgického uvoľňovania kanálikov vedúcich do prínosových dutín, čiže punkcie, „prepichovania“. Tento zákrok nie je príjemný, ale o jeho bolestivosti sa šíria zbytočné mýty. Dobre urobená punkcia údajne nebolí. Robí sa cez nosové dierky.

Niektorým pacientom s chronickou sínusitídou sa odporúča operácia na odstránenie polypov. Iní si musia vyriešiť anatomické problémy (vybočenie nosovej priehradky, potreba rozšírenia prirodzených prieduchov vedľajších nosových dutín). To už je však práca pre plastických chirurgov.


Príznaky sínusitídy (zápalu vedľajších nosových dutín)

Hlavné:

  • znepriechodnenie nosa (tzv. nosová obštrukcia)
  • tlaková bolesť v tvárovej časti (najhoršia ráno, kým začnú odtekať hlieny a pri predklone)
  • zvýšený výtok z nosa (nádcha)

Sprievodné:

  • tlak v oblasti dutín
  • opuch v oblasti očí, slzenie
  • bolesť hlavy
  • zvýšená teplota až horúčka
  • nosový hlas (rinofália)
  • zápach z nosa
  • nevoľnosť, apatia
  • porucha čuchových funkcií
  • kašeľ, bolesti vystreľujúce do ucha

Čo spôsobuje zápaly prínosových dutín:
- nádcha
- alergická nádcha
- deformácie nosovej priehradky
- cudzie teleso v nose (najmä u menších detí)
- znížená imunita organizmu
- potápanie, lietanie
- problémy so zubami
- nosové polypy

Najčastejšie baktérie, ktoré spôsobujú problémy v prínosových dutinách:
Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenza, Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), Moxarella catarrhalis

Čo pomôže pri zápale vedľajších nosových dutín:

  1. dočasne kvapky do nosa, ktoré spriechodnia nos (dekongestíva): Nasivin, Muconasal, Otrivin, Olynth, Vibrocil, Sanorin, Pinosol
  2. najmä alergikom sa odporúča používať lokálne kortikoidy do nosa (výrazne zmierňujú zápal): Rhinocort, Nasonex, Flixonase, Tafen
  3. pravidelné preplachovanie nosa (roztokom slanej vody, morskou vodou v sprejoch): Stérimar, Mar, Sinomarin, Vincentka
  4. užívanie bylinných sirupov alebo tabliet, ktoré špeciálne uvoľňujú dutiny (Nasivin Sinus – sirup aj tablety, Sinupret – kvapky aj tablety)
  5. inhalácie nad horúcou vodou (so soľou, s eukalyptovým olejom, nad Vincentkou, alergici by radšej nemali inhalovať horúcu vodu s akýmikoľvek bylinkami, najmä nie harmanček), pomôže aj teplá sprcha a núdzovú inhaláciu pri bolestiach v práci možno vykonať nad šálkou horúceho čaju, kávy (rukami si nad hrnčekom vytvoriť komôrku a vdychovať pary)
  6. teplé obklady na zapálené dutiny (v DM-drogériách sa predáva špeciálne vrecúško s gélom, ktoré je možné opakovane nahrievať v mikrovlnke či teplej vode, možno ho používať 4 roky)
  7. nahrievanie dutín soluxom, infračervenou lampou, lampou Bioptron
    • zvlhčovanie prostredia (zvlhčovače treba pravidelne čistiť, aby sa v nich neusadili plesne)
  8. pitný režim (najmä bylinkové čaje – kôpor, aníz, šalvia, senovka), dostatočný príjem tekutín pomáha rozrieďovať hlieny
  9. na noc je možné na hrudník natrieť eukalyptovú prsnú masť (Vaporub, Pulmex, Eukalyptový balzam, Detský prsný balzam, Prsný balzam) a na to položiť teplý obklad. Výpary pomôžu spriechodniť nos i dutiny
  10. v začiatkoch rozvoja ochorenia môže veľmi pomôcť zahriatie plôšok nôh (termoforom, teplými ponožkami, šúchaním, v kúpeli so slanou vodou). Aj keď sú na opačne strane tela, pomáha to!
  11. časté siakanie (každú nosnú dierku siakame osobitne!)
  12. konzumujeme vo zvýšenej miere cesnak (obsahuje rovnakú chemickú látku ako lieky na zriedenie hlienov) alebo chren (sťahuje sliznicu a urýchľuje odtok hlienu), niektorí odborníci odporúčajú dokonca pikantné jedlá s čili (kajenské korenie)
  13. akupresúra: pri bolestiach priložíme palce k obom stranám nosa a silno tlačíme 15–30 sekúnd, niekoľkokrát opakujeme. Môžeme aj masírovať koreň nosa
  14. jeden ruský liečiteľ odporúča pri zápale dutín očistiť mrkvu, pozdĺžne ju rozrezať na úzke dlhé, ale pevné rezance, a tie si napchať do nosných dierok. Nebude to nič príjemné, ale údajne to „vytiahne“ zápal.
debata chyba

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...