Steve McQueen hovoril málo, ale krásne ženy priťahoval ako magnet

Americký herec Steve McQueen, ktorý zomrel 7. novembra 1980, patril k filmovým idolom 60. rokov 20. storočia.

07.11.2020 00:00
debata

Ostro rezané rysy a výrazné modré oči ho predurčovali na stvárňovanie tvrdých a odvážnych mužov vo westernoch, v kriminálnych a dobrodružných snímkach. Tento charizmatický muž prezývaný „King of Cool“ uspel aj ako producent a v neposlednom rade je známy aj ako automobilový pretekár. Zomrel na rakovinu.

McQueen imidž drsného chlapa nepredstieral, pred kamery sa dostal z polepšovne. Detstvo na predmestí amerického Indianapollisu nebolo ružové, otec sa živil ako kaskadér a opustil rodinu, keď mal jeho syn iba pol roka. Nikdy viac sa nestretli. Matka bola alkoholička a dieťa pravidelne „odkladala“ k príbuzným.

Steve McQueen na zábere z roku 1970. Foto: SITA/AP
Steve McQueen Steve McQueen na zábere z roku 1970.

McQueen stvárnil úlohy vo viac ako troch desiatkach filmov, z ktorých mnohé patria do zlatého fondu svetovej kinematografie. Veľkú hviezdu z neho urobil kultový western Sedem statočných (1960), v ktorom stelesnil Vina, jedného zo siedmich hrdinov brániacich dedinu pred nájazdmi banditov. Zažiaril aj v snímke Bullitov prípad (1968), kde sa ako poručík Frank Bullit vo svojom zelenom Mustangu GT 390 „preháňal“ ulicami San Franciska. Jeho desaťminútovú stíhaciu jazdu pokladá dodnes mnoho filmových fanúšikov za najslávnejšiu filmovú naháňačku všetkých čias.

Steve McQueen a jeho druhá manželka, Ali MacGraw. Foto: SITA/AP, Anonymous
Steve McQueen Steve McQueen a jeho druhá manželka, Ali MacGraw.

Zrejme najlepší výkon podal v úlohe trestanca odsúdeného na doživotie posadnutého nesmiernu túžbou po slobode, vo filme podľa autobiografických pamätí s názvom Motýlik (1973). Drsného muža, utečenca z nacistického koncentráku, si zahral už v snímke Veľký útek (1963). Filmoví fanúšikovia i kritici vyzdvihujú aj jeho úlohu osamelého námorníka Jakea Holmana v snímke Strážna lode Sand Pebbles (1966). S nemenej slávnymi kolegami, Faye Dunawayovou a Paulom Newmanom, sa stretol vo Sklenenom pekle (1974), ktoré zase inšpirovalo mnoho scenáristov katastrofických filmov.

„Po pravde povedané, nie som si istý, či herectvo je niečo, čo by mal robiť dospelý chlap,“ vyhlásil raz tento predstaviteľ často chladne pôsobiacich hrdinov. Celý život sa udržiaval vo výbornej fyzickej kondícii (lekcie bojového umenia mu dával slávny Bruce Lee), nevyhýbal sa však ani cigaretám, alkoholu a spoločnosti krásnych žien.

Steve McQueen a jeho prvá manželka, herečka... Foto: Profimedia
Steve McQueen Steve McQueen a jeho prvá manželka, herečka Neile Adams, spolu s ich dcérou.

McQueen bol tiež vášnivým automobilovým pretekárom, v značnej obľube mal aj motocykle. Svoje husársky kúsky často predvádzal aj vo filmoch. Svoju poslednú úlohu stvárnil v kriminálke Lovec, ktorá mala premiéru v amerických kinách v auguste 1980. O tri mesiace neskôr prehral svoj boj s rakovinou pľúc.

McQueen bol trikrát ženatý. Jeho prvou manželkou bola herečka Neile Adams, s ktorou mali dve deti. jeho druhou manželkou bola ďalšia heerčka, slávna Ali MacGraw (81), ktorá zahviezdila vo filme Love Story (1970). Krátko pred smrťou sa herec oženil tretí raz, vzal si modelku Barbaru Minty.

Modelka a herečka Mamie Van Doren. Foto: Profimedia
Mamie Van Doren Modelka a herečka Mamie Van Doren.

Aféru s ním priznala aj herečka a modelka Lauren Hutton či modelka a niekdajší sexsymbol, Mamie Van Doren.

Modelka a herečka  Lauren Hutton na zábere z... Foto: SITA/AP, Dima Gavrysh
Lauren Hutton Modelka a herečka Lauren Hutton na zábere z roku 2006.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steve McQueen #Sedem statočných

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...