Život už mi veľa neprináša, opísal obdivovaný aj kontroverzný Alain Delon! Oslavuje 85

Francúzsky herec Alain Delon, ktorého meno sa svojho času stalo synonymom mužskej krásy, oslavuje 8. novembra 85 rokov.

08.11.2020 10:00
Claudia Cardinale a Alain Delon Foto:
Claudia Cardinale a Alain Delon v roku 1963 vo filme Gepard.
debata (5)

Najmä v rodnom Francúzsku patrí k najobdivovanejším hercom. V roku 1963 film Luchina Viscontiho Gepard, kde hral s Claudiou Cardinalovou, získal v Cannes Zlatú palmu. Diváci si ho pamätajú aj zo snímok Rocco a jeho bratia (1960), V žiari slnka (1960), Čierny tulipán (1964), Sicílsky klan (1969), Borsalino (1970), Zorro (1975), Dvaja muži v meste (1973), Kto nastaví kožu (1981) a mnohých ďalších. Po jeho boku zažiarili pred kamerami najkrajšie herečky svojej doby.

Alain Delon na zábere z roku 2006. Foto: SITA/AP, DIETHER ENDLICHER
alain delon Alain Delon na zábere z roku 2006.

"Moja matka ma obdarila priaznivým zjavom a čoskoro vo svojej kariére som sa stretol s majstrami ako Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni alebo Jean-Pierre Melville. A s takými predpokladmi by neuspel len idiot,“ povedal Delon v minulosti.

Herec Alain Delon pózuje fotografom pred ziskom... Foto: SITA/AP, Arthur Mola
Herec Alain Delon pózuje fotografom pred ziskom Zlatej palmy za celoživotné dielo. Herec Alain Delon pózuje fotografom pred ziskom Zlatej palmy za celoživotné dielo.

Podobne ako pri filmových úlohách aj v živote sa po Delonovom boku striedala jedna krásna herečka za druhou. V roku 1958 sa po prvý raz stretol na pľaci s Romy Schneider pri nakrúcaní filmu Kristína. Romy už mala za sebou úspech ako Sissi a Delon bol pomerne neznámym hercom. Panovalo medzi nimi napätie, ktoré napokon pominulo a v roku 1959 sa zasnúbili. Schneider po čase zistila, že v Delonovom bohémskom živote nie je jeho jedinou ženou a nasledoval bolestivý rozchod. Ich cesty sa stretli opäť až pri natáčaní snímky Bazén (1964). Napriek klebetám, že to pred kamerami medzi dvojicou poriadne iskrilo, sa ich životy nespojili.

Alain Delon  a Romy Schneider v roku 1959. Foto: SITA/AP, COLLAVINO
Alain Delon a Romy Schneider Alain Delon a Romy Schneider v roku 1959.

Alain Delon bol dvakrát ženatý. V roku 1964 si vzal herečku Nathalie Barthelémy a má s ňou syna Anthonyho. Po ich rozvode nasledoval dlhoročný vzťah s Mireille Darc a do chomúta opäť vstúpil s holandskou modelkou Rosaline van Breemen, s ktorou má dve deti – dcéru Anouchku a syna Alaina-Fabiena.

"Ženou môjho života je Mireille Darc,“ vyznal sa v rozhovore pre časopis TV Magazine francúzsky filmový a divadelný herec ocenený Cézarom. Známa blondínka zomrela v roku 2017 ako 79-ročná.

V roku 2018 v rozhovore pre týždenník Paris-Match povedal: „Život už mi veľa neprináša. Už som všetko spoznal a videl. Predovšetkým ale nenávidím túto dobu, je mi z nej na zvracanie. Viem, že tento svet opustím bez ľútosti,“ konštatoval modrooký idol žien niekoľkých generácií.

V posledných rokoch sa stal terčom kritiky kvôli svojmu správaniu k ženám alebo názorom na homosexuálov. V roku 2019 povedal, že čo sa týka jeho profesionálnej dráhy, nie je čo spochybňovať. V roku 2019 dostal herec v Cannes Zlatú palmu za celoživotné dielo. V tom čase americká organizácia Women and Hollywood, ktorá bojuje za rovnoprávnosť žien vo filmovom priemysle, spísala proti oceneniu pre Delona petíciu.

Alain Delon a  Mireille Darc na zábere z roku... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
delon alain Alain Delon a Mireille Darc na zábere z roku 2014.

Autori petície hercovi vyčítali vyhlásenie, že homosexuálne páry by nemali mať právo vychovávať deti, a jeho priznanie, že sa k ženám správal ako "macho“. "Ak je facka machovská, tak som musel byť macho. Ale ja som tiež dostával facky, aj od žien,“ povedal Delon v jednom rozhovore.

V lete 2019 prekonal Delon kardiovaskulárnu príhodu s ľahkým krvácaním do mozgu, z ktorej sa zotavoval vo Švajčiarsku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alain Delon #Romy Schneider

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...