Trpíte nadmerným potením? Liečte ho!

Milióny ľudí po celom svete trápi choroba menom hyperhidróza - inak aj nadmerné potenie. "Ľudia postihnutí hyperhidrózou sa potia až päťkrt viac ako zdraví ľudia," tvrdí riaditeľ českej kliniky Asklepion, ktorá sa zaoberá estetickou medicínou.

09.08.2006 08:01
debata

Jedincov, ktorí majú problém s potením často prenasledujú psychické problémy a začínajú sa strániť spoločnosti. V profesnom živote majú s chorobou problém najmä takí, ktorí musia často rokovať s partnermi. Postihnutí sa pritom nadmerne potia na celom tele alebo iba na určitých miestach – najmä na čele, dlaniach, chodidlách nôh a v podpazuší. Hyperhidróza postihnutým niekedy spôsobuje kožné problémy, pretože keď je koža vlhká, lepšie sa v nej rozvíjajú bakteriálne infekcie. Chorí by sa nemali snažiť potenie zakrývať, treba ho liečiť a odstrániť.

Najjednoduchšie je používanie antiperspirantov. Pokiaľ je potenie silnejšie, je možné pristúpiť k iným metódam. Iontoforéza pomôže ľuďom, ktorých trápi potenie nôh a dlaní. Pomerne účinná je aj liečba pomocou liekov, tam však treba dať pozor na vedľajšie účinky.

Takmer stopercentné výsledky má aplikácia botulotoxínových injekcií do postihnutých miest. Liečba účinkuje niekoľko mesiacov, je však finančne pomerne náročná. Posledným a najradikálnejším zákrokom je chirurgick operácia, ktorá eliminuje nadmerné potenie.

debata chyba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...