Čo by ste mali vedieť po treťom poháriku...

Hovorí sa, že kto pije, zomrie. Ale aj ten, kto nepije, zomrie! Pri našom inak zdravom spôsobe života teda občas urobiť výnimku a ako príležitostní konzumenti alkoholu si dopriať pohárik. Alebo dokonca dva-tri?

18.03.2007 09:00
alkohol Foto:
debata

V knihe Prečo majú aj muži bradavky? vám lekár odpovedá na otázky, ktoré by ste mu položili až po treťom poháriku. Vybrali sme pre vás tie, ktoré by vás v týchto dňoch mohli úplne náhodou zaujímať. Nazdravie!

Pomôže pri nadmernom požití omamnej látky sprcha alebo káva?
Alkohol ľudí často vedie k tomu, aby svojich priateľov strčili pod sprchu alebo ich nasilu napájali kávou. Čas je však jediný liek na to, aby opitý vytriezvel. Káva, sprcha, cvičenie, potenie, čerstvý vzduch alebo akákoľvek iná metóda neurýchlia tempo odbúravania alkoholu v organizme. Pečeň jednoducho potrebuje na jeho metabolickú premenu čas.

Prečo nadmerné pitie alkoholu vyvoláva vracanie?
Vracanie po nadmernom pití je jednoducho obranná reakcia tela, aby sa zbavilo alkoholických toxínov. Nutkanie vracať prichádza z dvoch anatomicky a funkčne oddelených jednotiek – z centra ovládajúceho vracanie a chemoreceptorovej spúšťacej oblasti. „Vracacie centrum“ sa nachádza v časti mozgu, ktorá sa nazýva predĺžená miecha (medulla oblongata). Chemoreceptorová spúšťacia oblasť, ktorá vysiela signály do centra riadiaceho vracanie, sa nachádza vo štvrtej mozgovej komore. V mozgu sú totiž štyri navzájom komunikujúce komory naplnené mozgovomiechovou tekutinou. Alkohol pravdepodobne pôsobí na chemoreceptorovú spúšťaciu oblasť.
Odborný názov pre vracanie je eméza, ale mnohí lekári uprednostňujú iné populárne výrazy: dáviť, grcať, tyčkovať, šabľovať, hodiť tyčku, šabľu, kosu, reverz, telefonovať so záchodom, chváliť Dávida, mať hlavu v porceláne, pestrofarebne zívnuť, trúsiť potravu, kŕmiť ryby.

Zabíjame pitím mozgové bunky?
Aby sa dalo kompetentne odpovedať na túto otázku, treba rozlišovať medzi ľahkým, stredným a silným pitím. A tiež treba odlíšiť dočasné poškodenie od trvalého. Všeobecne sa dá povedať, že alkohol mozgové bunky vyslovene nezabíja, ale poškodzuje dendrity – malé vetvičkové výrastky bunky, ktoré prijímajú informácie. Pri otrave alkoholom prebieha v organizme veľa procesov, ktorých výsledkom je bľabotavá reč, nemotorná chôdza a iné pohyby, spomalené reflexy a strata zábran. Tieto zmeny nie sú trvalé pri ľahkej až miernej konzumácii alkoholu. To znamená, že týždenne môžete vypiť jeden až sedem pohárikov a nič sa vám nestane. Silné pitie však jednoznačne spôsobuje neurologické poškodenie. Na tomografických snímkach chronických alkoholikov sa dá vidieť mozgová atrofia. Odborné štúdie potvrdili, že silné pitie poškodzuje retrospektívnu pamäť.

Prečo sa po dlhej noci v bare so mnou krúti posteľ?
Nie je nič horšie, ako keď padnete do postele a začne sa s vami krútiť miestnosť. Úsilie vysvetliť tento jav vyvoláva takmer rovnaký pocit. Vestibulárny aparát je zložitý labyrint kanálov a komôr vo vnútornom uchu. Všetky časti vzájomne spolupracujú a riadia rovnováhu. Vnútri sú kanáliky a dutiny naplnené rozličnými tekutinami, z ktorých každá má iné zloženie. Keď ste zdraví a obe strany vestibulárneho aparátu pracujú dobre, vysielajú do mozgu symetrické impulzy. Pri silnej otrave alkohol mení hustotu krvi, ktorá ovplyvňuje tento zložitý orgán rovnováhy. Vtedy sa začína celý svet krútiť. Je to podobné ako pri stave, ktorý sa nazýva závrat.

Prečo tak hlasno chrápeme, keď sme opití?
Na pohotovosti či záchytke patria zvukové kulisy opilcov medzi bežné serenády. Lenže niekedy priveľká dávka alkoholu narúša normálne dýchanie. Aj vtedy si odborníci vedia poradiť. Do nosa pacienta vsunú gumovú hadičku s výstižným názvom – nosová trúbka. Alkohol vyvoláva chrápanie tým, že pod jeho vplyvom sa uvoľnia, zrelaxujú svaly v hrdle a prechádzajúci prúd vzduchu väčšmi rozochvieva podnebné väzivo a čapík.

Môže sa človek upiť na smrť ako Nicholas Cage vo filme Leaving Las Vegas?
Aj keby ste sa nezadusili vlastnými vývratkami, alkohol môže byť čertovsky nebezpečný. Etanol, čiže alkohol, ktorý obsahujú napríklad vodka a víno, vás môže rozhodne poslať na druhý svet. Ide o hladinu alkoholu v krvi medzi 4 až 5 promile. Je to štvor- až päťnásobne vyššie množstvo ako v stave, ktorý sa oficiálne označuje ako opitosť.
Na ilustráciu, o aké množstvo pijatiky ide: Zhruba 45-kilová osoba by musela za hodinu vypiť asi 10 pohárikov. Náš organizmus nás chráni pred smrťou z alkoholu a núti nás vracať alebo stratíme vedomie. Je však nebezpečné, ak opitý vracia a zároveň zamdlie.

Upevňuje červené víno zdravie?
Konečne jedna dobrá správa. Oddávna sa traduje, že červené víno ma blahodarné účinky na zdravie. Hippokrates i Thomas Jefferson prijali víno ako významnú súčasť zdravej výživy. Louis Pasteur, slávny francúzsky chemik a mikrobiológ, povedal: „Víno je najzdravší a najhygienickejší nápoj.“ V súčasnosti sa intenzívne skúma tzv. francúzsky paradox – skutočnosť, že napriek mastnej strave sa kardiovaskulárne ochorenia vyskytujú u Francúzov zriedkavejšie, ako by sa očakávalo. Odborné štúdie našli vysvetlenie v miernej konzumácii červeného vína. Tomuto nápoju sa pripisuje aj preventívna ochrana pred rakovinou, aterosklerózou, chorobami srdca aj bežnou nádchou. Tak si dajte večer celú fľašu. Bude sa s vami krútiť posteľ, ale nedostanete infarkt.

Prečo sa nám v opitosti vidia ľudia príťažlivejší?
Katedra psychológie Glasgowskej univerzity vydala štúdiu s názvom: Konzumácia alkoholu zvyšuje príťažlivosť tvárí opačného pohlavia – cesta k nebezpečnému pohlavnému styku. To dokazuje, že pri pohľade cez ,,pivné okuliare" vyzerá svet skutočne inak. Pokojne využite túto štúdiu na ospravedlnenie svojho nevhodného správania.

Prečo sú vetry horľavé?
Bežné vetry obsahujú 59 % dusíka, 21 % vodíka, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metánu a 4 % kyslíka. Látky, ktoré zapríčiňujú zápach, zvyčajne tvoria menej ako 1 % vetrov (viete si predstaviť ten puch, keby ich bolo viac?). Teplota vetrov v okamihu ich uvoľňovania dosahuje približne 37 stupňov Celzia, ich rýchlosť 3,6 m/s. Človek denne vyprodukuje asi pol litra vetrov, pričom ženy ich uvoľňujú rovnaký objem ako muži. Zápach vo vetroch vytvára plyn sírovodík. Zapáchajúcou zložkou sírovodíka je síra. Čím viac síry v potrave zjete, o to intenzívnejšie zapáchajú vaše vetry. Medzi lámačov rekordov v tomto ohľade patria: fazuľa, kapusta, syr, vajcia i sóda. U väčšiny ľudí sa vetry uvoľňujú štrnásťkrát denne. Ale vráťme sa k pôvodnej otázke: Dajú sa vetry zapáliť? Odpoveď znie: áno. Horľavosť vetrov majú na svedomí vodík a metán. Obsah týchto plynov závisí najmä od baktérií, ktoré sídlia v čreve a rozkladajú potravu nestrávenú v tráviacom trakte pred dosiahnutím čreva. Zapaľovanie vetrov môže byť nebezpečné, ale chlapci na internátoch na to zrejme nedbajú.

Čo je čkavka a ako sa jej dá zbaviť?
Odborne sa čkavka či štikútka označuje slovom singultus. Spôsobuje ju podráždenie bránice, ktorá rýchlo vytláča vzduch a my pri tom nepravidelne vydávame zvuk. Podráždiť bránicu a vyvolať čkavku môže roztiahnutie žalúdka jedlom, alkoholom či vzduchom, náhle zmeny žalúdočnej teploty alebo nadmerné užitie alkoholu a fajčenie. Štikútku môže vyvolať aj vzrušenie a stres. Hoci vo väčšine prípadov čkavka trvá iba niekoľko minút, výnimočne je to aj niekoľko dní, dokonca týždňov. Takéto nezvyčajné čkanie je pravdepodobne príznakom iného ochorenia. Čkavky trvajúce dlhšie ako mesiac sa kvalifikujú ako trvalé či neliečiteľné. Najdlhšia doteraz známa čkavka trvala šesťdesiat rokov. Lekári niekedy na pretrvávajúcu čkavku predpisujú antipsychotický liek thorazín (u nás chlórpromazín). Ak sa chcete vyhnúť antipsychotickej liečbe, skúste niektorú z jednoduchých, ale odborne neoverených metód: dýchať cez papierové vrecko, zadržať dych, cmúľať okraj prekrojeného citróna, piť vodu cez slamku, pričom si prstami zapcháte uši, minútu či dve ťahať konce vlasov, silno vyplaziť jazyk, vatovým tampónom jemne masírovať podnebie úst.

Je pravda, že pred tvrdým sa pivo nemá piť, ale po tvrdom si ho možno pokojne dať?
Tvrdí sa to, ale nie je to také isté, respektíve po skonzumovaných nápojoch je nám to vlastne jedno. Táto večná pravda sa možno usiluje poukázať na to, že obsah oxidu uhličitého v pive urýchľuje vstrebávanie alkoholu. Ani to však nikto nedokázal. Neverte ani tvrdeniam, že káva je liek na rannú opicu a chlieb absorbuje alkohol v tele. Iba čas zmierni bolesť z čakania, kým alkohol zmizne z vášho krvného obehu.
Intoxikácia alkoholom sa v medicíne definuje ako hladina alkoholu 100 mg/1 dl (1 promile). U dospelých hladina alkoholu zvyčajne klesá o 15 až 20 mg/1 dl za hodinu. Metabolizmus každého z nás je invidivuálny, ale priemerne trvá šesť až osem hodín, kým vytriezviete z mierneho opitia.

Alkohol vyvoláva otravu, takže čím viac vypijete, tým vám bude horšie. A vôbec nezáleží na poradí, v akom chcete nápoje piť. Čo sa týka obávanej opice, tú vyvoláva predovšetkým dehydratácia a prerušovaný spánok. Spánok a voda, ktoré vás iste vyliečia, však nie sú také zaujímavé ako niektoré populárne elixíry:

  1. Koktail Prairie Oyster: olivový olej, lyžica kečupu, jeden žĺtok, soľ, korenie, tabasco, worcesterská omáčka, ocot alebo citrónová šťava.
  2. Studená pizza.
  3. Infúzny roztok (je užitočné mať kamaráta zdravotníka).
  4. 4. Chlp psa, ktorý vás pohrýzol.
  5. 5. Vitamíny B a C.
  6. 6. Najúčinnejšia, ale najdrahšia liečba – obličková dialýza.
debata chyba

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...