Zbavte sa stresu! A jedzte len tie správne veci

Človek sa často stáva obeťou stresu. Nedokáže sa vyrovnať s problémami a tlakmi, čo sa prejaví bolesťami šije, krížov, chrbta, a to pre stuhnuté svalstvo, ktoré je ustavične v napätí.

31.07.2007 04:20
debata

Ďalším prejavom nezvládnutého stresu sú zažívacie či srdcovo-cievne problémy -  búšenie srdca, vysoký krvný tlak, srdcová arytmia – poruchy spánku, sexuálne problémy. Každý rieši stres po svojom. Najčastejším prejavom nevedomého riešenia mnohých stresových situácii je prejedanie sa. Veľa ľudí vystavených počas dňa stresu nemá čas na jedenie, no po príchode domov z práce zjedia všetko, čo im príde do cesty.

Z takejto kompenzácie stresu sa dostávajú do ďalších problémov, ktoré súvisia s obezitou. Správna voľba stravy môže neuveriteľne posilniť schopnosť organizmu zvládnuť stres, získať nad ním kontrolu. Pri stresovej situácii sa do tela vylučujú toxíny a človek má sústavne pocit únavy. Jeho telo sa vinou stresu intenzívne zbavuje vitamínov, minerálov, stopových prvkov. Spomaľuje sa metabolizmus, čo vedie k obezite.

Život musí smerovať ku celkovej harmónii a dobrej zdravotnej kondícii. Odborníci na liečbu stresu navrhujú tieto kroky:

  • starať sa o seba vyváženou stravou
  • dbať o pravidelný pohyb a dostatok spánku
  • nájsť si nejakú formu relaxácie, akou je počúvanie dobrej hudby, masáž, meditácie, joga
  • nájsť si čas na stretávanie sa s priateľmi, s ktorými sa dá o problémoch hovoriť
  • obmedziť na minimum, prípadne úplne odbúrať pitie kávy, alkoholu, fajčenie cigariet
  • naučiť sa pravidelne piť rôzne liečivé bylinkové čaje z medovky, ľubovníka bodkovaného, lipového kvetu a podobne

Vráťme sa k strave a potrave, ktorú by sme mali konzumovať, ale aj k potravinám, ktorým by sme sa mali vyhnúť, aby sme stres zredukovali na minimum, prípadne sa ho úplne zbavili.

Potraviny vyvolávajúce stres

Alkohol -
Obmedzuje schopnosť pečene odstrániť z tela toxické látky vylučované pri strese, ktoré krvou putujú po celom tele.
Kofeín - Spôsobuje zvýšenie adrenalínu v krvi a tým aj nárast stresu. Veľká konzumácia kofeínu či už v káve, čaji, čokoláde, kolách má rovnaké účinky ako dlhodobý stres.
Sladkosti - Veľká konzumácia sladkých potravín zaťažuje pankreas a hrozí riziko cukrovky.
Slané jedlá - Zvyšujú krvný tlak, viažu vodu v tele, zvyšujú hmotnosť.
Korenené jedlá Neblahý vplyv na žalúdok a jeho steny.
Mastné jedlá - Tuky zaťažujú kardiovaskulárny systém a pripravia človeka o štíhlu postavu.
Priemyselne spracované a konzervované jedlá - Biele pečivo, rafinovaný cukor, soľ obsahujú veľmi málo telu potrebných živín, ale zato veľa prázdnych kalórií, čím stresujú telo.
Margaríny a priemyselne spracované oleje - Neblahý vplyv na hladinu cholesterolu, čím sa zvýši ochorenie srdca a cievneho systému.

Potraviny eliminujúce stres

Naturálna ryža - Dodá telu  väčšiu zásobu energie, čím sa vám zlepší nálada.
Mandle - Sú bohaté na horčík, ktorého nedostatok môže spôsobiť nervozitu, podráždenosť a nespavosť.
Slnečnicové semienka - Sú výborným zdrojom vitamínu B, draslíka a zinku, ktoré výdatne eliminujú stres.
Sezamové semienka **- Sú výborným zdrojom zinku, ktorý sa pri strese viac vylučuje.
**Uhorky **- Výborne vyživujú pečeň, ktorá lepšie pracuje. Keď nie je zaťažená, pomáha vyrovnávať hladinu hormónov, čo spôsobuje dobrú náladu.
**Kapusta
 - Je bohatá na vitamíny A, C, E, betakarotén a selén. Je antioxidant, ktorý zamedzuje škodlivosti voľných radikálov. Výdatne pomáha aj pri znižovaní nadváhy.

9 ,,wellfit" rád

1. Po hodine sedavej práce si dajte 10-minútovú prestávku, počas ktorej si sadnite tak, aby ste sa neopierali, a krátkym strečingom spevnite svaly chrbta.
2. Pri dlhšej práci striedajte sedenie na stoličke a fitlopte.
3. Nevyhýbajte sa schodisku. Využite napríklad cestu na obed, aby ste prekonali zopár poschodí po vlastných.
4. Dodržiavajte pitný režim. Dospelý človek by mal denne vypiť asi dva litre tekutín, v horúcich letných dňoch ešte o liter viac.
5. Jedzte pravidelne, minimálne päť ráz denne, optimum sú menšie a rovnomerne rozdelené porcie jedla. Naučte sa raňajkovať ovocie, resp. ovocné šťavy. Odľahčíte tráviace ústrojenstvo a energiu ušetríte na prácu. Jedzte bez zhonu a držte sa zásady ,,kašovitú stravu pite a tekutú hryzte".
6. Kontrolujte si hmotnosť. Ak napríklad pravidelne jete o 100 kalórií denne viac, ako telo potrebuje, ročne môžete pribrať o 4 až 5 kg.
7. Ak trávite pri sedavej práci väčšinu pracovného dňa, mali by ste si denne pripraviť aspoň 30-minútový pohybový program.
8. Otestuje si srdce: 5 minút ležte na chrbte. Zmerajte si pulz. Pomaly sa postavte a opäť si zmerajte pulz. Rozdiel vyšší ako 20 je signálom zníženej výkonnosti srdca.
9. Otestujte si zdatnosť: Zmerajte si pulz. Urobte 30 drepov a opäť si zmerajte pulz. Po minútovom oddychu v sede si opäť zmerajte pulz. Index zdatnosti získate, ak od súčtu všetkých troch hodnôt odpočítate 200 a výsledok vydelíte 10. Hodnota vyššia ako 13 znamená neuspokojivú kondíciu.

debata chyba

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...