Blahoželanie od Zuzany Čaputovej prišlo priamo do Spievankova! Jej slová sú krásne

Spievankovo patrí medzi najznámejšie a najúspešnejšie hudobné projekty pre deti na Slovensku. Práve v týchto dňoch oslavuje svoje 18-te narodeniny.

18.11.2020 14:00
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
debata (13)

Práve Spievankovo prišlo s myšlienkou „rozospievať“ deti a rodiny na Slovensku. Pri príležitosti 18-tich narodenín vzniklo video, v ktorom Spievankovu k narodeninám blahoželá veľa osobností zo sveta hudby, umenia i športu. A ku gratulantom sa pridala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Vaša slávna čarovná krajina Spievankovo oslavuje krásnych 18 rokov. Je za Vami dlhoročná cesta, počas ktorej ste dokázali s ľahkosťou a dokonalým pochopením detskej duše prinášať stále nové a zaujímavé dobrodružstvá a nové pesničky,“ píše okrem iného Zuzana Čaputová vo svojom blahoželaní.

zväčšiť Ku gratulantom sa pridala aj pani prezidentka... Foto: archív Spievankovo
Spievankovo Ku gratulantom sa pridala aj pani prezidentka Zuzana Čaputová - tu je jej blahoželanie.

Za osemnásť rokov svojej existencie odohralo Spievankovo okolo 1500 koncertov, nahralo 23 CD, natočilo 7 DVD filmov a vydalo 11 knižných titulov. Spievankovo dostalo 3× cenu SOZA za najpredávanejší album na Slovensku. Film „Spievankovo a kráľovná Harmónia“ videlo v kinách vyše 90 tisíc divákov a bol ocenený Cenou diváka vo filmovej ankete Slnko v sieti.

Spievankovo oslavuje 18 rokov. Foto: archív Spievankovo
spievankovo Spievankovo oslavuje 18 rokov.

Za vznikom Spievankova stojí Mária Podhradská (Spievanka) a Richard Čanaky (Zahrajko). V roku 2002, keď sa Márii narodil syn a Richard už mal ročnú dcéru zistili, že na Slovensku absentujú kvalitné piesne pre deti. Keďže obaja sú hudobníci, rozhodli sa nahrať prvé CD s piesňami práve pre najmenšie detičky. Následne začali koncertovať po materských centrách a škôlkach. Tieto aktivity sa stretli s veľkým ohlasom a tak sa rozbehol spievankovský kolotoč, ktorý trvá do dnes. To, čo začalo v podstate ako nevinná zábava, prerástlo do najznámejšieho detského projektu na Slovensku.

"Začalo to malými koncertami v škôlkach či na rôznych podujatiach pre deti. Nahrali sme prvé CD a neskôr sme k piesňam natočili prvé klipy. Až v roku 2009 vzniklo prvé DVD, ktoré dostalo názov Spievankovo. Dovtedy sme boli pre deti iba Mária a Riško“, spomína Richard Čanaky.

„Netušili sme, že sa to tak rozbehne. Behom dvoch rokov pribudlo toľko koncertov, že to bolo nezlučiteľné s našimi zamestnaniami. Museli sme sa teda rozhodnúť, či sa Spievankovu začneme venovať na plný úväzok. Hoci to bol v tom čase krok do neistoty, rozhodli sme sa, že do toho pôjdeme naplno,“ dopĺňa Mária Podhradská a pokračuje: "Ľudia sa nás pýtajú, či máme po toľkých rokoch ešte chuť pokračovať. Som rada, že môžem povedať, že ju máme! Robím to, po čom som vždy túžila. Som vyštudovaný pedagóg a angličtinár a teší ma, že môžem robiť prácu, ktorá ma napĺňa. Milujem úprimný a spontánny svet detí. Deti sú pre mňa obrovským zdrojom energie a inšpirácie. Už teraz mám v hlave ďalšie tri projekty, ktoré by sme radi urobili.“

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Spievankovo #Zuzana Čaputová

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...