Je tampón pomocník alebo tichý zabijak?

Zvykli sme si naň, pretože je pohodlný. Nič nevidieť, necítiť a život je aj počas našich nervóznych dní o čosi znesiteľnejší. Tampóny sú však veľmi nebezpečné. Najmä vtedy, ak ich používate stále a nedodržiavate pravidlá. Posvieťme si spoločne na to, čo všetko sa vám môže stať.

30.09.2007 08:41
vagína - žena - lono
debata

Malý, biely a nenápadný spoločník „našich dní“ je veľmi praktický najmä v lete. Môžeme si vďaka nemu vychutnávať plávanie či cestovanie bez obmedzení. Ak ho nepoužívame stále, veľké riziko nám nehrozí. Navyše, ak ho po každom kúpaní, alebo v intervaloch 3 – 4 hodín vymeníme. Netreba podceňovať slnko a exotické prostredie na dovolenkách, naše telo má totiž dosť veľký problém vyrovnať sa s inou klímou vonku a tým, že mu pridáte zabijaka aj dovnútra, môžete svojej najcitlivejšej oblasti len uškodiť. 

Syndróm toxického šoku
Aj napriek tomu, že sa o ňom dočítame na každom príbalovom letáku, berieme ho na ľahkú váhu. Ide síce o zriedkavé ochorenie, ale človek nikdy nevie. Nejde o nijakú dedičnú poruchu, môže sa prejaviť z jedného dňa na druhý. Syndróm vyvolávajú vaginálne baktérie Staphyllococcus aureus, ktoré po rýchlom množení vylučujú životu nebezpečné toxíny. V prípade, ak sa vám po zavedení tampónu začne krútiť hlava, je vám zle od žalúdka, prípadne vraciate a bolia vás kĺby – okamžite tampón vyberte a utekajte za lekárom. Nie je vylúčené, že kým k nemu prídete, budete mať pocit, že si chcete zoškriabať kožu z tela. Rozhodne príznaky nepodceňujte, inak si koledujete o poriadne zdravotné problémy.

Ako na to správne?
Tampóny sú stlačená buničina, ktorá v tele funguje ako špongia. Rozvinie sa a pohlcuje krv. Rovnako pohlcujú tampóny najmenšie, ako tie extra veľké. Preto sa neobávajte, že vás dostatočne neochránia a nesiahajte zbytočne po tých väčších. Ich zavádzanie je potom náročnejšie a môže byť dokonca bolestivé. Ak už tampón v tele máte, rozhodne ho pravidelne vymieňajte. Inak si zarábate na poriadnu vnútornú infekciu. Lekári tiež radia, aby ženy používali tampóny iba v prípade, ak je to nevyhnutné. Ak ste napríklad doma, alebo sa chystáte rátať ovečky, dajte si radšej vložku – vaše telo sa vám poďakuje.

Je cestovanie s tampónom naozaj lepšie?
Ako sa na to pozeráte. Na jednej strane sa nemusíte obávať, že sa vám pritrafí nejaká nepríjemná nehoda. Odborníci však varujú, že používať tampóny pri dlhších cestách nie je dobré. Vysvetľujú to takto: Ak niekde cestujete, nemáte domáce pohodlie. To znamená, že máte ruky posiate baktériami. Ak si s nimi vymeníte tampón, môžete si do tela zaniesť nepríjemnú infekciu. Ak si však máte kde poriadne umyť ruky, toto nebezpečenstvo je minimálne. Dodržiavajte však pravidelné intervaly a vymieňajte ho čo najčastejšie. 

Časté zápaly a výtoky
Ak trpíte výtokmi a u svojho gynekológa ste ako na klavíri, na tampóny radšej zabudnite. Malý bieli pomocníci vám môžu problémy ešte zhoršiť a znepríjemniť vám tak už beztak najhorší týždeň v mesiaci. Ak ste náchylná na zápaly, máte prostredie tam dole extra citlivé, a tak stačí minimum v podobe tampónu a budete mať pocit, že zošaliete.

Jedna malá rada na záver
Na pohotovostiach by vedeli písať knihy o pacientkach, ktoré prídu s problémom, že sa im šnúrka od tampónu vytrhla, ale nasiaknuté teleso zostalo vnútri. Nie je to až taká katastrofa, ak okamžite vyhľadáte pomoc. Rozhodne sa nesnažte vytiahnuť si ho sama, zbytočne si do tela zavediete infekciu, prípadne si tampón zatlačíte ešte hlbšie. Tampón vám vyberú špeciálnymi kliešťami a bezbolestne. Preto, aby ste tento problém eliminovali, pred každým zavedením za šnúrku poriadne trhnite. Ak zostala na mieste, nemusíte sa obávať toho, že tampón v tele stratíte.

debata chyba

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....