Vitamíny, ktoré vám pomôžu zostať krásnou

Vyzerať dokonale a byť pritom zdravá si praje asi každá žena. Krásnu pleť však nedostala pri narodení každá z nás, dopomôcť si k nej možno vhodnými vitamínmi. Zabojujte za dokonalú pokožku aj s ich pomocou.

03.11.2007 13:00
Figúrka z ovocia Foto:
Deti v maskách kvietkov obdivujú figúrku draka vytvorenú z kusov ovocia od talianskeho umelca Paola Pachettiho počas výstavy v Hongkongu.
debata

Dokonalá pokožka závisí od mnohých faktorov. Jej stav ovplyvňuje predovšetkým správna životospráva, dostatočná starostlivosť, stres, životné prostredie, v ktorom žijeme. Pleť však trpí aj nedostatkom vitamínov. Určitý podiel vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok by mala pleť dostávať cez stravovací režim, ak však jedlo úplne nepokryje jej potreby, je namieste pomôcť odstrániť konkrétne problémy vitamínmi a látkami vo fľaštičkách. V nasledujúcich riadkoch rozoberáme  vitamíny a telu vlastné látky, ktoré pokožke najviac prospievajú.

Vitamín A – betakarotén
Tento vitamín udržuje pleť zdravú, jeho nedostatok zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Pleti navyše dáva pekné sfarbenie, pomáha jej pekne a postupne sa opáliť a uchováva hnedú pokožku na dlhší čas. Umelý vitamín A dostať v hociktorej lekárni, prírodný ho nájdete v hovädzej pečienke, paradajkách, paprike, mrkve alebo špenáte. 

Vitamín B2 – riboflavín
Kvalitu nechtov aj pleti takisto výrazne ovplyvňuje tento vitamín skupiny B. Prepožičiava pokožke žiarivý vzhľad, vracia vlasom lesk, jeho nedostatok spôsobuje napríklad to, že vám popraskajú kútiky pier. Okrem tabletkovej formy ho možno nájsť v mlieku, vajíčkach, pečienke, strukovinách, obilninách alebo kvasniciach, ale aj v pive.

Vitamín B3 – niacín
Kožné zápaly, vyrážky, ekzémy sú výsledkom nedostatku niacínu. Jedzte veľa hydinového mäsa, strukovín a pečienky. Ak tieto potraviny nepatria medzi vašich favoritov, dopĺňajte chýbajúci vitamín B3 cez vitamínové tabletky.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová
Infekciám a podráždenej pokožke predídete, ak budete telo dostatočne dopovať mliekom a vajíčkami. Kyselina pantoténová sa užíva aj vo forme kapsúl, pretože podporuje udržiavanie krásnej pleti.

Vitamín C
Céčko urýchľuje látkovú premenu pokožky a chráni ju pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Vitamín E
Vitamín E chráni pokožku pred voľnými radikálmi. Bioaktívne látky obnovujú bunky zvnútra a chránia ich pred stratou vlhkosti. Najviac ho nájdete v olivovom a slnečnicovom oleji.

Selén
Selén spomaľuje starnutie a pomáha chrániť organizmus pred nádorovými ochoreniami.

Zinok
Nedostatok zinku má za následok poškodenie pokožky. Zvýšiť príjem zinku treba najmä pri problémoch s akné. Výborné účinky má však aj na vlasy a nechty. Nájdete ho v orieškoch, hydinovom mäse, ale aj v zelenine.

Kolagén
Prírodná látka, ktorá pomáha udržiavať zdravú pokožku. V kozmetike sa vo veľkom dodáva do krémov proti vráskam, vytváraniu vrások však možno zabrániť aj užívaním kolagénových kapsúl. Ide o látku, ktorá prinavracia pokožke mladosť a pomáha ju udržiavať v mladistvom vzhľade.

Koenzým Q10
Koenzým Q10 sa nachádza v každej bunke ľudského tela a patrí medzi dôležité antioxidanty. Posilňuje srdcový sval a dodáva telu energiu, hojne sa však využíva aj v kozmetike. Chráni pred civilizačnými ochoreniami, spomaľuje starnutie, stabilizuje krvný tlak, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu dobrého cholesterolu, pomáha pri zápaloch ďasien a paradentitíde. Nedostatok koenzýmu Q10 a zvýšená tvorba voľných kyslíkových radikálov sú spúšťacím mechanizmom mnohých ochorení ľudského organizmu.

debata chyba

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...