Clint Eastwood nebude svedčiť v procese s islamistom, o ktorom natočil film

Francúzsky súd rozhodol, že americký herec a režisér Clint Eastwood nemôže svedčiť v rámci procesu s islamistom, ktorý pred piatimi rokmi spustil streľbu vo vysokorýchlostnom vlaku Thalys smerujúcom z Amsterdamu do Paríža.

19.11.2020 11:47
Clint Eastwood Foto: ,
Clint Eastwood na zábere z roku 2020.
debata

Útok vtedy zmarili traja Američania, ktorí neskôr stvárnili samých seba v Eastwoodovom filme o uvedenom pokuse o útok z augusta 2015.

Proces s obvineným marockým občanom Ajúbom Chazáním sa začal v pondelok v Paríži. Jeho právnička pred začiatkom procesu požiadala, aby súd prizval Eastwooda ako svedka s tým, že jeho prítomnosť by mohla „poskytnúť trocha sveta“ na autenticitu scén zobrazených v jeho filme, informovala v stredu tlačová agentúra Reuters.

Thriller s názvom „15:17 Paríž“ je založený na knihe, ktorú napísala zmienená trojica mladých mužov.

Chazání vyšetrovateľom povedal, že sa v poslednom okamihu rozhodol útok neuskutočniť, ale konfrontácii s pasažiermi sa už nedalo zabrániť, uviedli justičné zdroje.

Film však tento údajný obrat neukazuje. Chazáního advokátka sa obávala, že film by mohol ovplyvniť názor ľudí na daný útok a chcela sa Eastwooda opýtať, aké pokyny dal hercom ako režisér.

Prokuratúra sa vyslovila proti takémuto postupu s tým, že Eastwood nebol svedkom incidentu. Sudca preto príslušnú žiadosť advokátky zamietol.

Spencer Stone, Anthony Sadler a Alek Skarlatos, ktorí spacifikovali Chazáního ešte predtým, ako stihol niekoho zabiť, budú vypovedať vo štvrtok a piatok. Trojica mužov dostala od vtedajšieho francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda čestné vyznamenania, rovnako aj francúzsko-americký profesor Mark Moogalian, ktorý Chazánímu vytrhol útočnú pušku, ale útočník ho pištoľou postrelil do chrbta.
Moogalian sa taktiež objaví ako svedok na štvrtkovom pojednávaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #film #súdny proces #Clint Eastwood #islamista

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...