Na jej labutie šaty svet nezabudne! Oslávenkyňa Bjork stále púta pozornosť

Islandská speváčka Björk dokáže byť extravagantná a výbušná, ale aj jemná, citlivá a tichá. Hovorí sa, že sa v jej hudbe odráža jej divoká materská krajina, s celou svojou históriou, prírodným bohatstvom i nezmieriteľnými protikladmi.

22.11.2020 10:30
debata
Záber z roku 2010 a Bjork na výstave v New Yorku. Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Záber z roku 2010 a Bjork na výstave v New Yorku. Záber z roku 2010 a Bjork na výstave v New Yorku.

Björk sa narodila 21. novembra 1965 ako Björk Gudmundsdóttirová v Reykjavíku do rodiny islandských hippies. Rysy drobnej čiernovlásky prezrádzajú, že má inuitských predkov. Jej výchova vraj bola veľmi alternatívna a Björk už od piatich rokov hrala na klavír, flautu a spievala. Preslávila sa vo veku jedenásť rokov, keď sa stala islandskou popovou hviezdičkou.

Potom pôsobila v kapele Sugarcubes a v prvej polovici 90. rokov natočila úspešný sólový album Debut (1993) a hneď o dva roky na to Post (1995). Zatiaľ posledný, deviaty štúdiový album Utopia nahrala v roku 2017. Vo svojich piesňach Björk v neobvyklej zmesi spája vplyvy elektronickej a vážnej hudby, tvrdého rocku i folklóru.

Speváčka Bjork na archívnom zábere z koncertu v...
Na nový album Björk s názvom Vulnicura...
+6Speváčka Bjork na zábere z roku 2012.

Okrem spevu sa však táto nezameniteľná dáma preukázala aj hereckým talentom. Za svoj výkon vo filme Tanec v temnotách režiséra Larsa von Triera bola nominovaná aj na sošku Oscara. Hoci si ju napokon neodniesla, jej účasť na slávnostnom ceremoniáli zostala zapísaná v análoch módnej histórie. Speváčka totiž dorazila na červený koberec v šatách s atrapou labute, ktoré sa dodnes radia medzi najznámejšie oscarové kreácie.

Speváčka Bjork v labutích šatách od Marjan... Foto: SITA/AP, MICHAEL CAULFIELD
PEOPLE BJORK Speváčka Bjork v labutích šatách od Marjan Pejoski na zábere z roku 2001 z vyhlásenia cien Americkej filmovej akadémie.

Jej odevné kreácie patria medzi neprehliadnuteľnú súčasť jej vystúpení a so speváčkou ochotne spolupracujú renomované značky ako Gucci aj originálni dizajnéri ako napríklad Iris van Herpen. Björk v tomto smere nesklamala ani v roku 2015, keď sa objavila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne.

Björk, ktorá je tiež dlhoročnou ekologickou aktivistkou, má dve deti, z prvého manželstva má syna Sindriho, zo vzťahu s umelcom Matthewom Barneym dcéru Isadoru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #hudba #Oscar #Björk #extravagancia #jubileá hviezd

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...